Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački znanstvenici će koristiti priobalne vjetroelektrane za obnovu populacije jastoga E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Svibanj 2013 22:08

Njemački znanstvenici su uvjereni da priobalne vjetroelektrane u Sjevernom moru mogu pomoći u obnovi populacije jastoga.

Znanstvenici iz Instituta Alfred-Wegener u Bremerhavenu će iduće godine oko kamenog dijela temelja projekta Riffgat pustiti 3.000 jastoga. Radi se o projektu TWE AG-a snage 108 MW. Rupe između kamenja se smatraju idealnom lokacijom za život jastoga, te bi trebale dati šansu za jačanje populacije jastoga objasnio je Heinz-Dieter Franke biolog na institutu. Regija Donja Saska financira ovaj projekt u iznosu od 700.000 eura.

Developeri vjetroelektrana kao što su E.ON i RWE pomalo dolaze pod isti rigorozni monitoring kao i projekti naftnih kompanija u osjetljivim područjima. Ipak, dok su programi za zaštitu pliskavica tokom gradnje priobalnih vjetroelektrana povećali troškove developera, same vjetroelektrane mogu postati utočište za ribe i rakove jer komercijalno ribarenje nije dopušteno u njihovoj blizini.

Broj jastoga u Sjevernom moru je u padu još od 1930ih te je populacija sada samo 5% od njihove originalne količine zbog razloga koji ni dan danas nisu razjašnjeni. Institut će uzgojiti jastoge na otoku Helgoland, te će ih pustiti na lokaciju krajem idućeg ljeta kada će biti 10 do 12 cm veliki i kada će imati vrlo dobru šansu za preživljavanje. Ako ovaj pilot projekt uspije mogao bi biti ponovljen na drugim vjetroelektranama uz puno manji trošak.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     njemačka      znanstevnici      priobalna vjetroelektrana      sjeverno more      bremerhaven      jastog      jastozi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?