Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Babcock predstavio novi plutajući sustav nadzora namjenjen elektranama na moru E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 23 Svibanj 2013 18:27

Kompanija Babcock predstavila je novi inovativan plutajući sustav nadzora, prvenstveno namijenjen developerima vjetroelektrana na moru. Sustav je dizajniran na način da pruži sve potrebne meteorološke podatke, a sadrži sustave Light Detection i Ranging (LIDAR) system.

Vjetroelektrane.comNavedene sustave nadzora već upotrebljava industrija obnovljivih izvora energije na kopnu, no upotreba na moru bila je ograničena zbog vrlo visokog troška izgradnje platformi za postavljanje meteorološkog stupa, te tehničkih izazova upotrebe plutajućih platformi koje bi omogućile prikupljanje točnih podataka visoke kvalitete.

Sustav LIDAR mjeri brzine i smjerove vjetra uspoređujući svjetlost laserske zrake reflektirane mikroskopskim česticama prašine u atmosferi u odnosu na referentan izvor svjetlosti. Mjerenjem promjene u frekvenciji reflektirane svjetlosti, uzrokovane Dopplerovim efektom, moguće je odrediti brzinu i smjer čestica prašine, te odgovarajuću brzinu i smjer vjetra.

Gibanje plutajuće platforme utječe na kvalitetu prikupljenih podataka, što zahtijeva fizički sustav smanjenja gibanja ili naknadnu obradu podataka pomoću složenih algoritama. Upravo zbog toga, kompanija Babcock osmislila je plutajuću platformu koja je dizajnirana na način da omogućava što veću stabilnost i time odbaci potrebu za dodatne obrade podataka. Uz to, platforma je opremljena s integriranim elektroenergetskim sustavom koji se sastoji od fotonaponskih panela i mikro vjetroagregata koji omogućavaju nesmetan rad komunikacijskih sustava za udaljen nadzor i upravljanje platformom.

Šestomjesečno ispitivanje platforme trebalo bi započeti uskoro pod nadzorom RWE Innogy, na lokaciji posebno prenamijenjenoj upravo u ove svrhe, u Irskom moru u blizini obale sjevernog Walesa. Samo ispitivanje, koje će omogućiti nezavisnu procjenu sustava, dio je programa Offshore Wind Accelerator (OWA) programme, koji promovira i koordinira Carbon Trust, s ciljem smanjenja troškova energije vjetra na moru.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     sustav nadzora      LIDAR sustav      Babcock      RWE Innogy      Wales      off shore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?