Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane ne trebaju fosilne elektrane kao podršku u sustavu, tvrdi Daily Telegraph E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 06 Lipanj 2013 20:28

Novine Daily Telegraph iz Velike Britanije inače ne podržavaju vjetroelektrane, ali prošli vikend su izdali priču na osnovu podataka National Grida (elektroenergetski operator prijenosnog sustava Velike Britanije) koji dokazuju da vjetroelektrane ne trebaju podršku iz fosilnih goriva kada je vrijeme mirno, odnosno kada vjetar ne puše.

Novine između ostaloga pišu da je National Grid prostudirao što se događa u stvarnosti, te da su rezultati iznenađujući. Između travnja 2011. i rujna 2012. vjetar je proizvodio nekih 23.700 GWh električne energije u Velikoj Britaniji. Od toga je trebalo samo 22 GWh električne energije iz fosilnih goriva kako bi se pokrile rupe što su nastale kada vjetra nije bilo, što je manje od jednog promila proizvodnje vjetroagregata i manje od desetine energije potrebne da se napravi regulacija konvencionalnim elektranama.

Ova izjava naglašava još jednu činjenicu o kojoj se malo priča, a ta je da elektrane na fosilna goriva također trebaju regulaciju u trenucima kada se moraju gasiti zbog popravaka i održavanja, pri čemu se mora nadomjestiti mnogo gigavatsati proizvodnje.

Osim toga, ovime se demantira još jedan argument protiv vjetroelektrana, a taj je bio da emisije iz regulacijskih fosilnih elektrana prilično ugrožavaju uštede u emisijama stakleničkih plinova općenito. Telegraph je prenio vijest da je vjetar u tih 18 mjeseci uštedio emisiju skoro 11 milijuna tona ugljičnog-dioksida, a da su regulacijske elektrane u isto vrijeme potrošile 8.800 tona fosilnog goriva, odnosno 0,081%.

Na kraju članka još piše da zbog tih brojki nije izgrađena nijedna elektrana na fosilna goriva kako bi se napravila dodatna regulacija za vjetroelektrane, te da se nijedna za sada ni ne planira.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     novine      vjetroelektrane      velika britanija      national grid      back-up      fosilna goriva
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?