Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Iskorištavanje energije vjetra u hladnim klimama moglo bi porasti za 72% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 17 Lipanj 2013 15:28

Prema najnovijem izvješću, izdanom od strane finskog centra VTT Tehnical Research Centre, u najhladnijim regijama na zemlji postoji veliki potencijal za iskorištavanje energije vjetra.

Potencijal u hladnim klimamaU predviđanjima stoji da bi do 2017. godine u najhladnijim klimatskim područjima moglo biti izgrađeno 45 do 50 GW vjetroelektrana, što bi značilo povećanje od 72% u odnosu na podatke s kraja 2012. godine, te ulaganja ukupne vrijednosti oko 75 milijardi eura.

VTT tvdi kako je proveo prvu studiju o isplativosti izgradnje vjetroelektrana diljem svijeta u područjima gdje hladna klima i ledeni uvjeti predstvaljaju posebne zahtjeve za tehnologiju izrade vjetroagregata. Uz Skandinaviju i Kanadu, ispitana područja uključuju i dijelove središnje Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Zbog izrazito niske naseljenosti i povoljnih uvjeta vjetra, hladne klime predstavljaju ohrabrujući potencijal za kompanije koje se bave energijom vjetra, ističu u centru.

U istraživanju se navodi kako ipak postoje određeni problemi koje je potrebno riješiti, kao što je činjenica da vjetroagregati slabo podnose led, koji smanjuje njihivu učinkovitost za 3 do 10% godišnje, što je moguće spriječiti primjenom sustava protiv stvaranja leda. Mnoge kompanije već su predstavile tehnologije koje bi trebale pomoći vjetroagregatima u hladnim klimatskim uvjetima; tako je Siemens ponudio sustav protiv stvaranja leda kod kojeg su elementi za zagrijavanje smješteni unutar lopatica rotora i uključuju se samo prilikom stvaranja leda, što omogućava nesmetan rad vjetroagregata. Kompanija Enercon također nudi sličan sustav koji upotrebljava topli zrak u lopaticama, te svi njihovi modeli vjetroagregata od prošle godine nude ovu mogućnost.

Kada je Nordex ranije ove godine predstavio svoje vjetroagregate serije Delta, istaknuo je kako su im ciljana tržišta upravo ona koja se nalaze u hladnijim klimatskim uvjetima. Vjetroagregati namjenjeni takvim tržištima dizajnirani su tako da podnose temperature do -30°C, te sadrže sustave protiv stvaranja leda koji zagrijavaju aerodinamički najvažnije djelove lopatica rotora.

Hladna klimatska područja jedna su od kategorija za koja developeri vjetroelektrana mogu prijaviti svoj rad i tražiti financiranje od strane NER300, programa Europske Unije namjenjenog za inovativne demnostarcijske projekte obnovljivih izvora energije, smanjenja i skladištenja ugljika. Zemlje članice EU mogu prijaviti odabrane projekte Europskoj Investicijskoj Banci i Europskoj Komisiji do 3. srpnja 2013. godine.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     hladna klimatska područja      sustav protiv zamrzavanja      Siemens      Enercon      Nordex      NER300
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?