Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Održana radionica o procjeni potencijala vjetra u Dublinu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 29 Lipanj 2013 00:07

Nakon što smo prije tri mjeseca pisali o procjeni potencijala vjetra i radionici na tu temu u Dublinu, ista se održala te vam prenosimo dojmove o njoj sa službenih stranica EWEA-e.

Vjetar nije svugdje jednak, te uvelike ovisi o regiji gdje se nalazi, visini i klimi na tom području. Isto tako ne puše jednako svaki dan na istom mjestu nego svaki dan puše drugačije, te je stoga jako važno developerima i investitorima da imaju precizno procijenjene potencijale vjetra za svaku lokaciju vjetroagregata.

Osim toga samo mjerenje potencijala postaje sve kompleksnije zbog sve kompliciranijh lokacija i većih vjetroagregata koji isto utječu na druge vjetroagregate koji se nalaze u blizini. U Dublinu je na radionici 25. i 26. lipnja sudjelovalo više od 200 ljudi kako bi provjerili najnovija dostignuća u tom tehnološkom području.

Vrhunac radionice je bio rezultat vježbe „usporedba potencijala“. Prije same radionice, 60 timova iz 56 različitih organizacija u 17 država su skinule sa EWEA-ine stranice sve informacije potrebne da izračunaju proizvodnju električne energije stvarne vjetroelektrane u istočnoj Škotskoj sa 22 vjetroagregata, a koja je u vlasništvu RES-a. Rezultati su uspoređeni jedni sa drugima, te sa „pravim“ brojkama i prezentirani u Dublinu.

Procjene timova su imale prosjek od 75,7 GWh (rezultati su bili od 4 do 91 GWh). Prava proizvodnja električne energije tokom pet godina je bila 76,25 GWh, što je razlika od samo 0,1%. Šest najpreciznijih timova su koristili više modela da dobiju svoje rezultate.

Radionica u Dublinu je organizirana od strane EWEA-e i Irish Wind Energy Association.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     potencijal vjetra      dublin      ewea      radionica      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?