Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi standard povećati će pouzdanje u razvoju plutajućih vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 02 Srpanj 2013 11:43

DNV KEMA objavila je novi standard za plutajuće vjetroagregate koji bi trebao tom sektoru pružiti potrebno pouzdanje za nastavak razvoja do komercijalne zrelosti.

Obnovljivi.comZbog sve veće potrebe za energijom predviđa se da će vjetroagregati na moru biti postavljeni na sve veće dubine i sve dalje od obale; upravo zbog toga postoji potreba za postavljanjem određenih standarda u dizajnu koji će osigurati sigurnu i pouzdanu budućnost vjetroagregata na moru, smatra John Sandberg, direktor obnovljivih izvora energije u DNV KEMA.

Iz tog razloga kroz projekt Joint Industry Project (JIP) razvijaju se novi standardi. U projekt je uključeno 10 kompanija koje u cilju imaju stvoriti okvire koji će odgovarati najboljim dosadašnjim iskustvima, tehničkim zahtjevima, smjernicama u dizajnu, izgradnji, samoj usluzi i kontroli.

Sandberg ističe kako dasadašnja iskustva pokazuju mnoge probleme kod vjetroagregata fiksno smještenih na morskom tlu, bilo da je riječ o problemima sa samim tlom, lokacijama ili utjecaju na lokalno stanovništvo, a nedavna uspješna ispitivanja velikih prototipova plutajućih vjetroagregata dokazuju kako upravo takve jedinice mogu bti dostojno rješenje ovih problema. Nekoliko kompanija i istraživačkih instituta već je uključeno u razvoj programa, projekata i planiranje komercijalnog razvoja plutajućih vjetroagregata.

Osim što bi novi standardi trebali povećati pouzdanost industrije, očekuje se da će privući i nove ulagače u ovaj sektor. Kreiranje standarda odvijati će se prateći smjernice DNV Guideline for Offshore Floating Wind Turbine Structures i DNV-OS-J101 Design of Offshore Wind Turbine Structures. Uključivati će široki raspon problema, uključujući sigurnost i principe dizajniranja, materijale i zaštitu od korozije, strukturalni dizajn, te prijevoz i postavljanje.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     plutajući vjetroagregati      standard      razvoj      DNV KEMA      offshore      vjetroagregati na moru      priobalje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?