Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Siemens utvrdio razlog kvara lopatica B53 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Srpanj 2013 19:15

Siemens je uspio utvrditi razlog pucanja dviju svojih lopatica u Sjedinjenim Američkim Državama a o kojima smo već pisali ovdje.

Prema Siemensu uzrok kvara na dva različita vjetroagregata na dvije različite lokacije u travnju i svibnju (jedna u Kaliforniji, a druga u Iowa-i) je bio u pucanju veznog ljepila. Tokom istrage je većina vjetroagregata sa tim lopaticama B53 bila ugašena, a utvrđeno je da problem nije u samom dizajnu lopatica.

Problem je bio u segmentima od kojih se radi korijen lopatice a koje proizvođač vjetroagregata dobiva od više različitih dobavljača i koji nisu povezani s materijalom glavnog dijela loaptica. Do pucanja veznog ljepila je prema Siemensu došlo zbog „nedovoljne pripremljenosti površine“.

Do prije par dana su pregledani svi Siemensovi vjetroagregati sa tim loapticama, te ih je većina opet u pogonu. Neke od lopatica će biti zamijenjene zbog otkrivenog raslojavanja. Kao mjeru predostrožnosti Siemens planira manju modifikaciju kojom bi ojačao vezu na mjestu spoja na svim postojećim B53 lopaticama koje neće biti zamijenjene.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     siemens      lopatice      kvar      sjedinjene američke države      b53      vezno ljepilo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?