Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Statoil zamrznuo razvoj plutajućeg vjetroagregata u SAD-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 06 Srpanj 2013 09:18

Norveška energetska tvrtka Statoil je objavila da je zamrznula daljni razvoj plutajućeg vjetroagregata projekta vjetroelektrane Hywind Maine kod obale Mainea vrijednog 120 milijuna dolara.

Ova odluka je donesena kao odgovor na amandman LD 1472 koji je odobren krajem lipnja od strane Mainea, a kojim se ponovno otvara nuđenje projekta Sveučilištu Maine. U siječnju je pak državna komisija javne elektroprivrede (PUC) odobrila uvjete ugovora sa Statoilom za projekt, te je odobrila dvadesetogodišnji ugovor o otkupu električne energije za 270 dolara po MWh. Konačno odobrenje ugovora se očekivalo ovo ljeto.

U pismu PUC-u Statoilov zamjenik predsjednika Lars Johannes Nordli je izjavio da je njihova tvrtka prema ugovoru aktivno razvijala projekt, te je uložila puno vremena i novaca u fazama prije gradnje. Statoil sada traži alternativne lokacije za projekt te ne želi više trošiti vrijeme bez da ima osiguran ugovor za projekt. Zbog toga Statoil zamrzava ovaj projekt.

Inače amandman je navodno rezultat odluke ureda guvernera Paul LePagea za kojeg se zna da aktivno djeluje protiv energije vjetra. Sam ured guvernera je pak objavio da je njima cilj omogućiti Sveučilištu Maine natjecanje za projekt koji bi trebao pomoći cijeloj saveznoj državi. Prema njima Statoil nije ispunio osnovne uvjete za uspostavu industrijske baze za razvoj i proizvodnju priobalnog vjetra. Samo Sveučilište Maine nema resurse da razvije projekt nego bi to morali raditi u partnerstvu.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     norveka      statoil      maine      hywind      plutajuća vjetroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?