Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra u Brazilu, zemlji budućnosti E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 08 Srpanj 2013 13:36

Krajem 2012. godine Brazil je imao postavljeno 2,5 GW vjetroagregata, dovoljno za opskrbu milijun kućanstava, odnosno činio je 2% ukupne državne potražnje za energijom. Samo u toj godini u pogon je pušteno 40 vjetroelektrana, čime je dodano 1 GW kapaciteta i otvoreno 15.000 novih radnih mjesta. Riječ je o ukupnom ulaganju od 2,63 milijardi eura, za koje se očekuje da će do 2020. godine iznositi oko 18,8 milijardi eura.

Vjetroelektrane.comSteve Sawyer iz GWEC-a Brazil smatra zemljom budućnosti, koja je prije pet godina imala tek 1100 MW vjetroelektrana, te je doživjela značajne promjene nakon izmjene aukcijske sheme donesene 2009. godine. Neki od ključnih razloga zbog kojih je brazilsko tržišto postalo toliko uspješno nalaze se u činjenicama da sama aukcijska shema ima vrlo visoko podignutu ljestvicu, kojom se ulazak na tržište omogućava samo ozbiljnim ulagačima,  dvadesetogodišnje jamstvo o otkupu električne energije, obvezujući ugovor o proizvodnji energije, savršen brazilski režim vjetra, te mogućnost financiranja kroz BNDES. Uz to razvoju pomaže i činjenica da su ostala svjetska tržišta bila u problemima dok je u Brazilu tek započinjala mogućnost za kvalitetna i sigurna ulaganja, ističe Sawyer.

Brazilska vlada je prošle godine najavila svoj cilj prema kojemu bi energija vjetra trabala biti drugi po veličini proizvođač električne energije u državi. Uz moguće kratkoročne probleme, koji se mogu pojaviti zbog činjenica da je industrija u ranoj fazi razvoja, te da je sam vladin odnos prema industriji, također, u ranoj fazi razvoja, Sawyer smatra da će dugoročno gledano vladina politika biti stabilna, što će industriji omogućiti ostvariti vladine ciljeve od 16 GW do 2020. godine. Tome pomažu i vrlo pozitivni stavovi i odnos javnosti i grupacija za zaštitu okoliša prema industriji energije vjetra.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Brazil      2020      GWEC      razvoj      ciljevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?