Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra je jedan od najčišćih izvora energije tokom njenog radnog vijeka E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 25 Srpanj 2013 21:02

Staklenički pinovi koje tijekom radnog vijeka proizvedu vjetroagregati – uključujući proizvodnju i instalaciju – su manji nego što proizvedu izvori energije na fosilna goriva i veći dio drugih obnovljivih izvora energije, pokazala je nova studija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Manje emisija stakleničkih plinova imaju samo energija oceana (valovi i plima i oseka) i hidroelektrane. Kao čisti izvor energije koji ne koristi fosilno gorivo, vjetroagregati očito proizvode energiju bez proizvodnje stakleničkih plinova iz goriva. Ali grupe koje su protiv energije vjetra često govore da proizvodnja i instalacija vjetroagregata proizvodi ogromnu količinu emisija.

Studija LCA (Procjena životnog vijeka) koju je napravio Američki NREL pokazuje da je emisija stakleničkih plinova tokom radnog vijeka vjetroagregata čini samo mali postotak onoga iz fosilnih goriva, manji nego nuklearne elektrane, te manji od većine drugih obnovljivih izvora energije. Prema studiji od početka do kraja rada termoelektrana na ugljen ispusti 20 puta više stakleničkih plinova po kWh nego vjetar ili solar.

Studija u obzir uzima cijeli životni vijek tehnologije: skupljanje sirovih materijala, izgradnju jedinica i cijele elektrane, cijeli ciklus dobave i korištenja goriva, cijeli radni vijek elektrane, te dekomisiju i recikliranje elektrane.

Treba također napomenuti da se sve emisije za izvore koji koriste vodu Sunce i vjetar dešavaju prvenstveno uslijed cijelog sustava koji počiva na korištenju fosilnih goriva, međutim s vremenom kako se sustav bude kretato u smjeru nultih emisija, u istom smjeru će se kretati i tehnologije koje proizvode energiju iz ovih izvora.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?