Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bojenje vjetroagregata u crno moglo bi smanjiti smrtnost ptica E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2013 11:27

Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, stručnjaci za zaštitu okoliša već se godinama bore s istom dilemom – vjetroagregati proizvode čistu energiju, ali i doprinose smrtnosti ptica i šišmiša. Novo istraživanje, provedeno u Norveškoj, moglo bi takvu činjenicu promijeniti.

Novi pokušaji smanjenja smrtnosti pticaOrganizacija Energy Norway financira istraživanje na vjetroelektrani Smøla, koja se sastoji od 68 vjetroagregata, koje u cilju ima ispitati može li promjena boje vjetroagregata smanjiti smrtnost ptica koje se u letu s njima sudaraju.

Kroz istraživanje će se jedan od tri vjetroagregata obojati u crno, čime će se stvariti veći kontrast, što bi trebalo pomoći patkama, guskama i drugim pticama u okolici da jasnije i bolje vide same vjetroagregate. Ovo je trenutno jedna od najjednostavnijih metoda kojom se pokušava riješiti problem smrtnosti ptica, a Norveška, osim ove metode, ispituje i tehnički zahtjevniju metodu postavljanja UV rasvjete na same vjetroagregate koja bi trebala na jednaki način otjerati ptice.

 

Izvor: http://www.statkraft.com/

Tags:     smrtnost ptica      Norveška      istraživanje      Energy Norway
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?