Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Norveška odobrila ulaganja od 3 milijarde dolara kako bi utrostručila instaliranu snagu energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 28 Kolovoz 2013 17:52

Norveška je odobrila koncesije za izgradnju osam novih vjetroelektrana na kopnu ukupne vrijednosti oko 3,3 milijarde dolara, a sve s ciljem utrostručavanja instalirane snage energije vjetra koji bi do 2020. godine trebali iznositi više od 2 GW.

Vjetroelektrane.comKoncesije su dane kompanijama SAE Vind DA, Sarepta Energi AS i Zephyr AS, koje bi trebale izgraditi dodatnih 1,3 GW vjetroelektrana. Očekuje se da bi novopostavljene vjetroelektrane proizvodile oko 3,7 TWh električne energije godišnje, što je dovoljno za napajanje 185.000 kućanstava. Koncesije, koje vrijede za područje Trondheim, uključuju i priključak na elektroenergetsku mrežu koji će omogućiti Statnett SF, komapnija koja upravlja norveškom elektroenergetskom mrežom.

Do 2020. godine Norveška u cilju ima doseći udio od 67,5% obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, te je sa Švedskom osigurala zelenu shemu prema kojoj ove dvije nordijske zemlje do kraja desetljeća imaju u planu izgradnju dodatnih obnovljivih izvora energije ukupnog proizvodnog kapaciteta 26,4 TWh.

2012. godine Norveška je imala instalirano 704 MW vjetroelektrana, odnosno proizvodnju od 1,57 GWh; energija vjetra činila je 1,1% ukupne proizvodnje energije u zemlji koja se uglavnom bazira na iskorištavanju hidroenergije.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     Norveška      ulaganja      2020.      ciljevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?