Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ubrzava se razvoj energije vjetra na moru u Japanu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Rujan 2013 12:14

Trenutačno se svašta događa se sektorom morske energije vjetra u Japanu. U lipnju je Japan predstavio svoj prvi komercijalni plutajući vjetroagregat u Aziji koji će u pogon ući 7. listopada.

Projekt se nalazi pokraj obale Fukushime, a prva faza projekta je dovršena ovo ljeto pri čemu je postavljen Hitachijev vjetroagregat sa promjerom lopatica od 80 metara na strukturi od tri 32 metarska cilindrična željezna plova. Prva svjetska plutajuća transformatorska stanica je pak postavljena dva kilometra dalje od vjetroagregata. Samo postavljanje vjetroagregata i transformatorske stanice  je obavljeno na borodogradilištu u luci Tokyo, te su onda remorkerom prebačeni do lokacije koja je nekih 20 kilometara od obale Fukushime. Proizvedena električna energija će se prenositi preko podzemnog kabela do obale, a sam projekt vodi Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.

Planira se i gradnja dva dodatna 7 MW plutajuća vjetroagregata iduće godine na istoj lokaciji, kao i 2 MW plutajući vjetroagregat koji bi trebao biti postavljen pokraj otoka Goto kod Nagasakija.

Osim toga su u zadnje vrijeme najavljeni i komercijalni projekti priobalnih vjetroelektrana Kashima, Shimonoseki, Mutsuogawara, Omaezaki i Akita.  Većina komercijalnih projekata se razvija u područjima luka gdje je lakše dobiti sve potrebne dozvole jer su luke u nadležnosti samo jednog ureda, lakše je riješiti probleme s ribarstvom, a i postoji infrastruktura i elektroenergetska mreža u blizini.

Trenutačno je u Japanu u pogonu 45,6 MW priobalnih vjetroelektrana sa 24 vjetroagregata na 5 lokacija.

Izvor: www.gwec.net

Tags:     japan      vjetroagregat      plutajući      tokyo      fukushima      hitachi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?