Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nizozemski vjetroagregat postavio svjetski "crowdfunding" rekord E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 26 Rujan 2013 19:40

1.700 Nizozemskih kućanstava je u samo trinaest sati kupilo udjele u vjetroagregatu za 1,3 milijuna eura čime je postavljen svjetski rekord u ovakvom načinu financiranja.

Svih 6.648 dionica Vestasovog V80 2 MW vjetroagregata su prodane po cijeni od 200 €. Svako kućanstvo je kupilo jednu ili više dionica pri čemu je svaka dionica ekvivalentna proizvodnji od 500 kWh godišnje.

Kupovinu je organizirala tvrtka Windcentrale koja se bavi zadružnom kupovinom vjetroagregata. Windcentrale je do sada omogućio da više od 6.900 Nizozemskih građana kupi dionice vjetroagregata, te osim toga imaju još nekoliko tisuća ljudi koji su zainteresirani za buduću kupovinu dionica. Osim same cijene dionice, dioničari će godišnje plaćati 23 € za održavanje vjetroagregata, te će moći pratiti brzine vjetra i proizvodnju električne energije u realnom vremenu preko aplikacije za pametne mobilne telefone.

Sama lokacija vjetroagregata je u Culemborgu, praktički u sredini Nizozemske. Windcentrale je osnovan 2010. godine, a svoj program kupovine dionica je lansirao u ljeto prošle godine prodajom dionica dva vjetroagregata koji se nalaze na sjeveru Nizozemske. Windcentrale kupuje vjetroagregate koji su stari nekoliko godina od energetskih tvrtki, financijskih institucija i developera. Do sada su se kupovali samo Vestasovi vjetroagregati koje Vestas i održava. Električna energija proizvedena iz njih se prodaje kroz energetsku tvrtku Greenchoice koja ima 350.000 potrošača, a kupuje samo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     nizozemska      svjetski rekord      vjetraogregregat      windcentrale
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?