Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Statoil planira izgradnju pet plutajućih vjetroagregata kod Škotske E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 30 Rujan 2013 19:12

U sklopu svog projekta Hywind, kompanija Statoil planira postavljanje pet plutajućih vjetroagregata, pojedinačne snage 6 MW, na ispitnoj lokaciji 20 km od obale Peterhead, sjeveroistočna Škotska.

StatoilNorveška energetska kompanija planira razvoj demonstarcijskog centra na lokaciji Buchan Deep, kod obale Aberdeenshirea, u vodama dubine 100 metara. Očekuje se da će na odabranoj lokaciji biti postavljeni Siemens-ovi vjetroagregati snage 6 MW, no ta odluka još nije konačno donešena s obzirom da je projekt u ranoj fazi razvoja. Sva ispitivanja na lokaciji na moru izvršena su ovo ljeto. Kroz 2014. godinu Statoil će pregovarati sa diončarima, a u kompaniji su ohrabreni dosadašnjim pozitivnim i konstruktivnim dijalogom sa škotskim vlastima.

U rujnu 2009. godine Statoil je postavio plutajući vjetroagregat 10 kilometara od jugozapadne norveške obale; riječ je o Simenes-ovom vjetroagregatu snage 2,3 MW koji se nalazi na dubini mora od 200 metara. Projekt je također dio projekta Hywind.

Iz Statoil-a ističu kako projekt Hywind premašuje dosadašnja očekivanja, te da bi, uz nekoliko izazova u radu, izvrsnu prizvodnju i odlično funkcionirajuće tehničke sustave, ovaj koncept mogao revolucionizirati budućnost energije vjetra na moru. Sam koncept mogao bi biti izvrsna mogućnost za potpuno nove poslovne prilike obnovljivih izvora energije, iskorištavajući nove lokacije velikih površina na moru za proizvodnju čiste energije.

Statoil će predstaviti detalje projekta Hywind u Škotskoj, kao i mogućnosti za suradnju, 3. listopada u Aberdeenu.

 

Izvor: http://www.windpoweroffshore.com/

Tags:     Statoil      Škotska      demonstracijski centar      Siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?