Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Neambiciozni energetski plan Bugarske E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 22 Listopad 2010 13:46

Bugarska vlada ne uspijeva iskoristiti energetski potencijal vjetra i povećati rast industrije energije vjetra, iako je to bilo planirano u sklopu programa „Nacionalni plan povećanja korištenja obnovljivih izvora energije“.

Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sofiji pod nazivom „Vjetropotencijal u Bugarskoj: ubrzani razvoj do 2020“ Bugarski i EWEA stručnjaci izrazili su nezadovoljstvo provođenjem energetskog plana bugarske vlade.

 

Jacopo Moccia iz EWEA naglasio je kako postoji razočaravajući nedostatak ambicioznosti bugarske vlade u provođenju ovog plana s obzirom da Bugarska ima veliki vjetropotencijal. Nadodao je da Bugarska ne bi smijela propuštati ovakvu priliku s obzirom na nesigurnost dobave energijom koju je iskusila nedavno.

EWEA očekuje da će se do 2020. godine u Bugarskoj instalirati 3.000 MW vjetroelektrana, odnosno da će do tog roka Bugarska instaliranim vjetroelektranama pokriti 13,5% do 15% svoje ukupne potrošnje energije otvarajući time nova radna mjesta i privlačeći nove ulagače. Suprotno ovim očekivanjima prema akcijskom planu Bugarske vlade u slijedećem desetljeću očekuje se izgradnja samo 1.256 MW.

Predsjednik APEE, Velizar Kiriakov, smatra da bugarski političari moraju ozbiljnije pristupiti mogućnostima vjetropotencijala, i izražava veliko nerazumijevanje bugarske vlade koja i dalje više prednosti pridaje fosilnim gorivima nego energiji vjetra ugrožavajući na taj način buduća ulaganja u obnovljive izvore. Naglasio je i činjenicu da je bugarska vlada zaprimila zahtijev za ulaganja u 8.000 MW vjetroelektrana.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     bugarska      vjetropotencijal      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?