Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fraunhofer i Wind Energy razvijaju novi vjetroagregat E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 11 Prosinac 2013 20:46

Istraživači iz Fraunhofer IWES i istraživački tim za energiju vjetra FITT započeli su suradnju s ciljem razvoja novog koncepta vjetroagregata s direktnim prijenosom snage 3 MW.

Oštećenja središnje komponente mogu rezultirati dugotrajnim oštećenjem vjetroagregata, što pak rezultira gubicima u proizvodnji energije. Vjetroagregati s direktnim prijenosom sadrže manje komponenata, pa imaju i manju vjerojatnost za moguća oštećenja.

Istraživački timovi Fraunhofer IWES-a i FITT-a planiraju razviti novi koncept vjetroagregata s direktnim prijenosom, kod kojeg će ključna komponenta biti konstrukcija integriranog generatora. Lopatice rotora biti će spojene direktno na generator, a sama konstrukcija biti će značajno laganija od postojećih. Uštede materijala i financijske uštede biti će ostvarene izgradnjom modularne i kompaktne konstrukcije, povećanom robusnošću agregata, te smanjenom mogućnošću za oštećenja, izjavio je Patrick Tober, voditelj projekta iz Fraunhofer IWES-a.

Pojednostavljen model predstavljen na EWEA 2013Kroz sam projekt ispitati će se i druge mogućnosti dizajna, kao što je zatvoren ili otvoren dizajn generatora, smanjen broj komponenti, te sustav hlađenja kod kojeg se planira smanjiti trošak i povećati performanse. Uz to, dodatno će se razmotriti i način na koji je moguće smanjiti težinu stupa.

Projekt će se fokusirati i na standardizaciju komponenata i sučelja, te na mogućnosti serijske proizvodnje. Ukupan proračun projekta iznosi 155 milijuna eura, a razvoj projekta trajati će do 31. prosinca 2015. godine.

Pojednostavljen model generatora, u omjeru 1:5, predstavljen je na ovogodišnjoj konferenciji EWEA 2013, održanoj u Beču.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     generator      Fraunhofer IWES      FITT      razvoj      istraživanje      direktan prijenos
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?