Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra smanjuje cijenu električne energije u Nikaragvi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Svibanj 2010 18:03

Interes za energiju vjetra u Nikaragvi je nedavno dobio dodatni poticaj kad je AEI, vlasnik-operater bitnih energetskih infrastruktura na razvijajućim tržištima, kupio većinski udio u najvećoj Srednjoameričkoj vjetroelektrani.

63 megavatne Amayo I i Amayo II vjetroelektrane daju otprilike 8% ukupne potrebe za električnom energijom u Nikaragvi, koja ima 5,9 milijuna stanovnika i najsiromašnija je od svih država u Središnjoj Americi.

Smještena na obalama jezera Nikarahva 11 kilometara sjeverno od granice sa Costa Ricom, od Amayo elektrana se očekuje da uštede više od 400.000 barela uvozne nafte godišnje i da smanje 175.000 tona emisija CO2 godišnje. Objavljeno je da je dvofazni projekt Amayo već sada pomogao smanjiti cijenu električne energije u državi, uz to što je prihvatljiv za okoliš.

AEI, koji ima skoro 15.000 zaposlenih, kupio je 47,5% udjela u svakoj od dvije vjetroelektrane od Arctas Capital Grupe, i 47,5% udjela u Amayo II projektu od svog partnera Centrans Energy Services Holdinga. AEI i Centras sada imaju 95% udjela u Amayo, koji predstavlja investiciju od otprilike 150 milijuna dolara.

Jim Hughes je u izjavi medijima rekao:“AEI je uzbuđen što dodaje svoj prvi obnovljivi projekt u svoj portfolio združenih imovina za proizvodnju energije.“

Puno manji lokalni projekt energije vjetra također počinje u Nikaragvaškom selu Cajniquil zahvaljujući Koru fondaciji, koja radi projekte obnovljive energije u siromašnim zemljama, da bi se omogućio selu pristup električnoj energiji.

Integrirani hibrdini sustav vjetra i PV solara, koji se sastoji od lokalno izgrađenog vjetroagregata snage 1 kW i 300 W solarnih panela, projekt će oprskbljivati 13 kućanstava u selu sa čistom, obnovljivom električnom energijom za električnu rasvjetu i pumpu za vodu tako da selo ima čistu vodu, te poboljšanje usluga u školi, komunalnom centru i domu zdravlja.

Za više informacija: www.korufoundation.org.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?