Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novo testno postrojenje će unaprijediti vjetroagregate E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Siječanj 2014 20:22

Prijevremeni kvarovi mehaničkih sustava imaju važan utjecaj na troškove rada vjetoagregata, te time i na ukupnu cijenu energije vjetra.

Nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama NREL (Državni ovnovljivi energetski laboratorij) napravio veliki korak naprijed u misiji za osiguranjem sigurnije, jeftinije energije vjetra sa novim 5 MW dinanometarskim testnim postrojenjim u njihovom Državnom centru za tehnologiju vjetra (NWTC). Ovim postrojenjem se dramatično povećavaju mogućnosti inženjera i njihovih industrijskih partnera za provjeru performansi i pouzdanosti prototipa pogonskih sustava vjetroagregata i njihovih komercijalnih verzija.

Ovo postrojenje može testirati pogonske sustave na vjetroagregatima sa snagom do 5 MW čime se mogu testirati skoro svi vjetroagregati na kopnu te omogućuje kvalitetno simuliranje uvjeta kroz koje vjetroagregat može proći tokom svog dugododišnjeg rada na lokaciji. NREL je ovime dobio jedno od najvećih i najboljih postrojenja svoje vrste u svijetu.

Dinamometarski sustav zamjenjuje lopatice vjetroagregata te omogućuje istraživačima da kontroliraju mehaničke i električne dijelove pogonskog sustava dok simuliraju normalne i ekstremne uvjete rada. Ovime je moguće testiranje i rotacijskih i savitljivih opterećenja koje prenosi rotor na pogonski sustav, dok se povijesno do sada moglo simulirati samo rotirajuće opterećenje. Time se puno bolje simuliraju realni uvjeti kroz koje prolazi vjetroagregat.

Sustav ima 6 MW motor koji daje snagu tokom testiranja. Motor se vrti vrlo brzo sa malim momentom sile, te pokreće mjenjačku kutiju koja simulira visoki moment sile i nisku brzinu kakva je kod pogonskog sustava vjetroagregata. Ova dinamometarska testiranja se provode kako bi se potvrdio ispravan rad prototipa vjetroagregata prije nego što se puste u pogon. Simuliranjem realnih vjetrova u laboratoriju inženjeri mogu provjeriti rad cijelog sustava, te uočiti neočekivane kvarove i ispraviti ih uz niže troškove nego da se to dogodi tek nakon što uđu u pogon na lokaciji.

Prva testiranja u novom postrojenju se izvode na 2,75 MW vjetroagregatu od General Electrica (GE). GE-ov sustav se koristi za kalibraciju i puštanje u pogon testne opreme u postrojenju koja će usto dati i mnoge zanimljive podatke samom GE-u.

Još jedna važna mogućnost koju ima ovo postrojenje je CGI (upravljivo povezivanje sa elektroenergetskom mrežom), a radi se o snažnom alatu za integraciju energetskih sustava koji omogućuje inženjerima da precizno kontroliraju uvjete na mreži kroz koje će prolaziti vjetroagregat. CGI simulira različite smetnje u mreži kao što je prenapon ili podnapon, te može vidjeti kako se električni sustavi ponašaju tokom takvih slučajeva. Ova testiranja se rade izvan same mreže, ali daju realne podatke te potvrđuju da sustav radi u skladu sa standardima, te je puno brži i jeftiniji od sličnih testiranja na terenu. CGI osim vjetroagregata može testirati rad i drugih sustava kao što su oni za spremanje energije i fotonaponske elektrane odnosno invertere.

NREL-ovo testno postrojenje je zamišljeno za testiranje i budućih naprednih pogonskih sustava koji bi trebali omogućiti dolazak nove generacije jeftinijih vjetroagregata, te njihovo testiranje u pilot fazi prije nego što stignu na tržište. Isto tako će se moći testirati pojedine komponente u okviru cijelog sustava prije nego što izađu na samo tržište.

NWTC je do sada imao dva  dinamometarska sustav sange 225 kW i 2,5 MW, koja su također pripomogla bivšim generacijama vjetroagregata, a 5 MW sustav je korak naprijed prema većem sustavu sa povećanim i poboljašnim performansama.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroagregat      sjedinjene američke države      energija vjetra      nrel
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?