Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bliži pogled na Envisionov EN128/3,6 MW vjetroagregat E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2014 19:52

Od kada je ušao u pogon u listopadu 2012. godine Envisionov EN128/3,6 MW vjetroagregat sa dvije lopatice i direktnim pogonom je odradio više od godine dana pogona.

Direktor Envision Energyja Danska Anders Rebsdorf je o izazovima razvoja ovoga vjetroagregata sa dvije lopatice pisao na windpoweroffshore.com, a njegove riječi prenosimo ovdje.

EN128/3,5 MW vjetroagregat trenutačno radi na zahtjevnoj lokaciji na obali na zapadu Danske. Tamo su prosječne brine vjetra otprilike 9,7 m/s. Turbulencija je niska sa morske sjeverne strane dok je veća na jugu zbog industrijskih zgrada i drugih vjetroagregata. Takvi uvjeti su odlični za provjeru strukturne dinamike dizajna. Sam vjetroagregat je zadnjih mjeseci imao dostupnost u skladu sa proizvodima koji su u serijskoj proizvodnji.

Jedan specifični problem koji se pojavio je u aerodinamičkoj ljusci unutrašnjih dijelova 20 metarskih lopatica. Ti „ekstenderi“ su dio tubularne sekcije sa aerodinamičnim ljuskama, te iako je lopatica strukturno dobra prošla, ljetos su otkrivena vidljiva mala oštećenja na području ljuski blizu same glavčine. Da bi se izbjegli veći problemi u budućnosti su ljuske u potpunosti uklonjenje te se sada radi na redizajnu koji će biti implementiran na proljeće. U međuvremenu je vjetroagregat u pogonu ali je sa micanjem ljusaka smanjena krivulja snage za 8% što pokazuje da je unutrašnja aerodinamika lopatice također jako bitna.

Što se tiče upravljanjem nagiba lopatica taj sustav radi odlično iako se nalazi unutar 20 metara u rotoru između dvije fleksibilne kompozitne sekcije. Isto tako su pozitivna iskustva sa inovativnim laganim kompozitnim vratilom, i PMG-om sa direktnim pogonom (permanentni magnet generator) koji se električki sastoji od dva nezavisna statora. Jedini problem PMG-a je skupoća pa se istražuju i druga rješenja.

Dizajn rotora sa dvije lopatice i strategijom kontrole vjetroagregata koristi nekoliko tehnika sa ciljem da se smanje ekstremna opterećenja tokom tajfuna i uragana. Na velikim brzinama su lopatice i kabina tako mehanički postavljene da su okrenute na 90 stupnjeva od smjera vjetra. Trenutačno rotor slobodno pluta u horizontalnoj poziciji te se ponaša slično kao stare vjetrulje gdje strujanje osigurava orijentaciju. Time su postignuta 50% manja opterećenja što omogućuje lakše temelje i stupove.

Envision je i prošle godine pustio u pogon konvencionalni 4 MW kopneni/priobalni vjetroagregat snage 4 MW sa 136 metarskim promjerom rotora za IEC klasa II uvjete vjetra. Taj vjetroagregat je postavljen na moru u Kini gdje se vrše testiranja, a dizajnirao ga je njihov danski tim. Ove godine se očekuje postavljanje 150 MW takvih vjetroagregata u Kini.

Izvor: www.windpoweroffshore.com

Tags:     envision      vjetroagregat      en128/3      6      turbulencija      danska      kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?