Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li je doista potrebna dodatna energija uravnoteženja kako bi vjetroelektrane integrirali u mrežu? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 18:27

Dok Indija doseže instaliranu snagu vjetroelektrana od 20 GW nadzor varijabilnosti u sustavu operaterima elektroenergetske mreže svakodnevno predstavlja značajan izazov. Indijske države kao što je Tamil Nadu dobivaju oko 45% energije upravo iz energije vjetra, te naglo povećanje ili smanjenje vjetra prouzrokuje izazove prilikom upravljanja opterećenjem sustava.

Istraživanje, koje je nedavno proveo NREL pokazuje da bi aktivna regulacija snage vjetroagregata mogla pomoći u ravnoteži proizvodnje i opterećenja, čime bi se povećala pouzdanost sustava. Postoje tri oblika aktivne regulacije snage (APC) koji se mogu primijeniti, a uključuju sintetičku inercijsku regulaciju, primarnu regulaciju frekvencije (PFC) i automatsku regulaciju proizvodnje (AGC).

Mnogi sustavi regulacije koje je predložio NREL u svojoj studiji pokazali su se tehnički isplativi, te su neka područja u svijetu već zatražila od vjetroelektrana njihovo uvođenje. Trenutno vjetroagregati uglavnom nemaju ovakve sustave regulacije, a njihova ugradnja mogla bi vjetroegregatima omogućiti regulaciju proizvodnje u skladu s uvjetima opterećenja elektroenergetske mreže, te bi na taj način sami uspostavili potrebnu ravnotežu.

Aktivna regulacija snage mogla bi izazvati drugačije reakcije kod različitih predstavnika tržišta, stoji u članku. Tako, primjerice, proizvođači možda ne bi imali dovoljno veliko tržište za ovakvu uslugu, dok bi operateri sustava mogli željeti ovakvu uslugu, no ne bi bili sigurni u njezin način rada i sam utjecaj na poboljšanje sustava.

Različite mogućnosti na tržištu

Daljnje instalacije velikih projekata vjetroelektrana u Indiji svakako će zahtijevati neki oblik inovativne startegije, pa bi aktivna regulacija snage mogla biti ekonomski isplativa opcija za koju bi indijska vlada trebala osigurati poticaje za developere ovog sustava koji se neće odraziti na cijenu koju plaćaju potrošači.

 

Izvor: http://www.firstgreen.co/

Tags:     NREL      Indija      aktivna regulacija snage      frekvencija mreže      opterećenje mreže
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?