Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Poljskoj traje utrka za izgradnju projekata vjetroelektrana prije nego što se smanje poticaji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 20:51

U Poljskoj skoro 90% električne energije dolazi iz ugljena pa je rijetko tko doživljava kao središte razvoja obnovljivih izvora energije, ali je ondje u zadnje dvije godine udvostručena instalirana snaga vjetroelektrana, te bi ista trebala još rasti jer developeri žure dovršiti projekte prije nego što se promjene poticaji za iste.

EKO Energia spada među tvrtke koja pokušavaju što brže dovršiti projekte jer se očekuje smanjenje poticaja iduće godine, odnosno prelazak na aukcije za fiksnu cijenu kako bi se smanjili troškovi obnovljivih izvora energije. Cilj je smanjiti rast cijene električne energije za krajnje potrošače, a u isto vrijeme nastaviti razvoj obnovljivih izvora energije prema ciljevima Europske Unije.

Spajanjem projekata na mrežu prije dolaska novih poticaja će developer moći birati da li će koristiti postojeće poticaje ili će čekati novi sustav. EKO Energia tako planira 225 MW vjetroelektrana u Poljskoj regiji Silesiji do 2018. godine. Dobivanje dozvola za spajanje na elektroenergetsku mrežu već iduće godine bi projektu vrijednom 400 milijuna eura olakšalo privlačenje investitora.

Ukupna instalirana snaga u Poljskoj je sada 3.462 MW te je rasla 34% prošle godine, a čak 41% 2012. Ove godine se očekuje instalacija još otprilike 600 MW. Poticaji bi trebali biti smanjeni za čak 780 milijuna dolara iduće godine čime bi se cijene za potrošače smanjile za 26%. Dodatni problem bi mogla biti kašnjenja u aukciji za projekte jer se procjenjuje da će državi trebati barem dvije godine da bude spremna za tendere, a dok vjetroelektrana ne dobije na aukciji teško da će dobiti financiranje. Ipak očekuje se da će Poljska naći dobro rješenje za budućnost vjetroelektrana.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     poljska      vjetroelektrana      instalirana snaga      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?