Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

UK zaostaje u razvoju ključnih sektora energije vjetra na moru E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 13 Veljača 2014 22:21

Posljednje vladino istraživanje pokazuje kako je Ujedinjeno Kraljevstvo odlično u razvoju, postavljanju i održavanju projekata vjetroelektrana na moru, no zaostaje u sektoru proizvodnje i isporuci ključnih komponenata.

Izvješće naziva UK Offshore Wind Supply Chain: Capabilities and Opportunities pokazuje kako je Britanija odlična u razvoju vjetroelektrana, te da su kompanije Ujedinjenog Kraljevstva dizajnirale najviše vjetroelektrana u domaćim vodama. Te su kompanije bile uspješne u dobivanju natječaja zbog velikog broja dostupnih stručnjaka i konzultanata, pokazuje studija.

Vlada je već ranije velikom broju kompanija, kao što su Gamesa i Areva, odobrila građenje proizvodnih tvornica u UK, no izvješće pokazuje kako se te kompanije nisu voljne obvezati sve dok vlada ne pokaže veću predanost ciljevima i industriji za razdoblje nakon 2020. godine.

Privatno vlasništvo brojnih objekata uz more jedan je od faktora koji bi mogao ograničiti isplativ pristup za industriju energije vjetra na moru. Veličina vjetroagregata novih generacija zahtijeva nove i veće lokacije na obali kako bi se osigurala učinkovita logistika. Dostupne lokacije i objekti zahtijevaju veća ulaganja i dugoročan najam koji traže privatni vlasnici.

UK Offshore Wind Supply Chain: Capabilities and Opportunities

Međutim, kada je riječ o kućištima, UK ima veliki broj značajnih dobavljača za vjetroagregate na moru. GE Power Conversion je trenutno vodeća kompanija na tržištu velikih električnih uređaja, a David Brown Wind UK je bio dobavljač kućišta za prototip vjetroagregata snage 7 MW kompanije Samsung Heavy Industries. No, postojeće tvornice mogu isporučiti samo malu količinu potrebnih dijelova, pa su novi objekti, koji bi se nalazili uz obalu, prijeko potrebni ukoliko se želi ostvariti rast.

Ujedinjeno Kraljevstvo je osiguralo dovoljan broj tornjeva za vjetroagregate na kopnu, no vrlo malu količinu za vjetroagregate na moru. Brojni proizvođači tornjeva za vjetroagregate na kopnu nemaju pristup moru, što im ograničava mogućnosti za ulaganja u industriju na moru. Neki su proizvođači pregovarali sa vlasnicima zemljišta uz obalu, no za sada nisu najavljeni nikakvi planovi za ulaganja koja bi osigurala veće isporuke tornjeva za vjetroagreate na moru.

Pokazalo se kako je UK zabilježio značajnu isporuku prijenosnih kabela; do kraja 2012. godine Britanski proizvođači isporučili su oko 40% ukupne dužine prijenosnih kabela postavljenih u UK, no nije zabilježen niti jedan izvoz. JDR Cable Systems trenutno je jedini proizvođač podvodnih kabela za industriju energije vjetra na moru, te je za projekte Greather Gabbard i London Array isporučio oko 200 km kabela. Uz to, kompanija uspješno izvozi kabele za njemačke projekte energije vjetra na moru. Međutim, UK nema kapaciteta za proizvodnju jezgre kabela, koja predstavlja oko 40% ukupnog troška proizvodnje, te ih JDR trenutno uvozi iz središnje Europe.

Temelji su još jedan dio kod kojeg je UK zakazao, pa je jedini projekt na kojem su postavljeni temelji proizvedeni isključivo na otoku oni za projekt Scroby Sands, izgrađen 2004. godine. Ugovor za ovaj projekt zahtijevao je 30 relativno malih i jednostavnih temelja. No, izvješće je pokazalo kako u UK postoje proizvođači koji bi mogli zadovoljiti velike projekte. Ulaganja su zabilježena od strane mnogih kompanija, no sve su još u fazi izgradnje i osiguravanja dugoročnih narudžbi.

Unatoč tome, Britanija odlično napreduje u postavljanju vjetroagregata, te su njihove kompanije imale ključnu ulogu u postavljanju temelja, kabela i vjetroagregata, uz mogućnost značajno veće aktivnosti, stoji u izvješću.

Upravljanje i održavanje predstavljaju još jedno područje u kojem su UK kompanije odlično razvijene, te se iskustvo u Sjevernom moru, koje je ostvarila industrija nafte i plina, pokazalo ključnim za razvoj širokog spektra rješenja sigurnom pristupu objektima na moru, zaključuje se u izvješću.

 

Izvor: http://www.windpoweroffshore.com/

Tags:     Ujedinjeno Kraljevstvo      Britanija      offshore      energija vjetra na moru      priobalje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?