Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dong Energy ponovno pokrenuo razvoj "bucket" temelja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Veljača 2014 18:16

Enercon, koji je prvi započeo razvoj „bucket“ tehnologije temelja (temelj u obliku kante) je u potpunosti odustao od te ideje, ali je sada developer Dong Energy  odlučio oživjeti razvoj.

Dong je uz financijsku potporu Velike Britanije u iznosu od 7,3 milijuna eura odlučio instalirati prototip novog usisnog „bucket“ temelja ove godine na lokaciji priobalne vjetroelektrane Borkum Riffgrund na Sjevernom moru u Njemačkoj. Pješčano dno na lokaciji je idealno za tesitranje, a dubine mora na lokaciji su oko 30 metara.

Koncept usisnih „bucket“ temelja se sastoji od čeličnih cilindara sa otvorenom donjom stranom koja liči na kantu okrenutu naopačke. Usisne pumpe u čeličnom cilindru stvaraju vakuum čime se cilindar dio po dio zabija u morsko dno.

Sa novo razvijenom verzijom Dong Energy i Nizozemski proizvođač temelja SPT Offshore kane instalirati tri takva čelična cilindra po strukturi temelja. Nakon toga na red dolaze cjevaste čelične potporne strukture na stupu (tzv. „jackets“). Tri kante se nalaze na dnu „jacketa“ koje se onda uvuku u morsko dno, te se dodatno pričvrste na dno tradicionalnim pilonima.

Dong Energy tvrdi da su ovi temelji posebno korisni za dubine mora od 30 do 60 metara, te vjetroagregate snage 5 do 6 MW. Ovaj dizajn bi trebao smanjiti troškove temelja te omogućiti bržu instalaciju. Prijašnji problemi sa bukom tokom postavljanja sustava su također rješeni.

Ako instalacija prototipa i testovi prođu dobro prvi temelji bi mogli krenuti u komercijalnu proizvodnju za tri godine. Dong Energy ima povjerenja u tehnologiju jer su se slični temelji postavljali u Sjevernom moru tokom zadnjih 30 godina.

Zadnji pokušaj korištenja takvih temelja je bio neuspješan, a isprobao ga je Enercon u Wilhelmshaven 2005. godine. Enercon je izgradio „bucket“ temelj za svoj 4,5 MW E112 vjetroagregat koji je bio puno manji od industrijskih, posebno u veličini. Postavljen je na dubini od 8 metara te je došlo do pucanja komponente nakon čega se odustalo od daljnjeg razvoja.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     dong energy      temelji      priobalni vjetroagregati      bucket      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?