Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Češka proizvodnja iz vjetroelektrana skočila za samo 15% prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 26 Veljača 2014 21:03

Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana je u Češkoj prošle godine skočila za samo 15%, na iznos od 478 GWh.

Ta proizvodnja je bila dovoljna da pokrije 0,55% potreba za električnom energijom što je dovoljno za pokriti potrebe za 136.000 kućanstava. Prošle godine je Češka dovršila samo 4 projekta čija je ukupna snaga 8 MW, te je na kraju prošle godine imala 268 MW vjetroelektrana.

Do ovog usporenog rasta je ponajviše došlo zbog političke nestabilnosti i protivljenja lokalnog stanovništva razvoju vjetroelektrana, te stoga Češka neće biti u stanju ispuniti svoje ciljeve iz državnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije. Češka bi godišnje trebala instalirati 45 MW sa konačnom cifrom od 743 MW do 2020. godine.

U Češkoj je došlo do velike promjene poticanja OIE početkom prošle godine kada je ukinuta feed-in-tarifa za sve OIE projekte snage veće od 100 kW i za hidroelektrane veće od 10 MW. Uz to je promijenjen i mehanizam otkupljivanja elektirčne energije iz vjetra i solara zbog kojeg je cijena električne energije iz vjetroelektrana pala 5%, na 10,6 Američkih centi po kWh dok je za solar pala 14,2%, na 30,9 centi po kWh.

Prošle godine se očekivalo 30 MW novih vjetroelektrana u Češkoj s tim da postoji mogućnost da se to nadoknadi ukoliko budu dovršene dvije velike vjetroelektrana koje razviju Investor EP Renewables i APB Plzen.

 

Izvor: www.upi.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?