Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra u Španjolskoj vodeći proizvođač električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Ožujak 2014 17:29

Španjolski operator električnog sustava REE je nakon preliminarnih rezultata krajem prošle godine sada objavio i službene podatke za proizvodnju električne energije u toj državi prema kojoj se po prvi puta ikada dogodilo da u jednoj zemlji vodeći proizvođač električne energije budu vjetroelektrane.

Vjetroelektrane su tako imale udio u proizvodnji od 20,9% dok su nuklearne elektrane bile druge sa udjelom od 20,8%. Vjetroelektrane su proizvele 54.478 GWh električne energije prošle godine što je rast od 13,2% u odnosu na 2012. godinu. Nuklearne elektrane su proizvele 2.377 GWh električne energije više od vjetroelektrana, ali one za vlastiti pogon troše više električne energije od vjetroelektrana, te su stoga u isporučenoj električnoj energiji iza energije vjetra.

U isto vrijeme su vjetroelektrane uštedile novac Španjolcima, na dan kada je njihov udio bio maksimalan u isporuci električne energije u Španjolskoj (2. veljače 2013.) je tržišna cijena električne energije pala na 7,69 € po MWh. S druge strane na dan kada je vjetar imao najmanji udio (8. Prosinac 2013.) je tržišna cijena skočila na 93,11 €/MWh.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     ree      španjolska      vjetroelektrane      proizvodnja      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?