Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestas se vratio na vodeće mjesto proizvođača vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 13 Ožujak 2014 23:23

Vestas se nakon godine dana pauze vratio na vodeće mjesto proizvođača vjetroagregata nakon što je prošle godine tu poziciju prepustio General Electricu (GE).

Prema istraživanju Make Consultinga Vestas je imao udio na tržištu malo veći od 13%, a na drugo mjesto se probio Kineski Goldwind sa udjelom malo većim od 10%, te time pokazao da se Kinesko tržište oporavilo u odnosu na 2012. godinu. Enercon, Siemens i Suzlon zatvaraju top 5, a idućih pet pozicija drže GE, Gamesa, United Power, Minyang i Nordex koji su malo ispred XEMC-a i Envisiona.

GlobalData je također objavio svoje rezultate prema kojima je Vestas prvi ispred Enercona, Goldwinda, Siemensa i Suzlona, a izvan prvih pet su ispali GE i Gamesa. U tablici se vidi Global Data pregled za ovu i prošlu godinu top 5 proizvođača vjetroagregata.


Tablica 1: Top 5 proizvođača vjetroagregata prošle godine

Vestas se vratio na vodeću poziciju nakon dvogodišnjeg restrukturiranja kojim je tvrtka zatvorila 12 tvornica i otpustila trećinu zaposlenika, ali također i uspješno riješila 900 milijuna eura gubitaka i milijardu eura godišnjih gubitaka. Posao u Sjevernoj Americi je trenutačno tako dobar da Vestas planira zaposliti 450 radnika u tvornicama u Koloradu za projekte u SAD-u i Kanadi uz 400 ljudi koje je već zaposlio od siječnja. Vestas bi ove godine trebao isporučiti 2,6 GW vjetroagregata u SAD-u i Kanadi.

GE je prije dvije godine preuzeo vodeću poziciju ponajviše zbog velike ovisnosti o tržištu SAD-a, koje je imalo rekorde rezultate 2012. godine. Prošle godine su pak u SAD-u ostvareni vrlo slabi rezultati što se tiče instalacije vjetroagregata, a tržište se oporavilo tek krajem godine, te je sada u gradnji više od 12 GW vjetroagregata.

Rast Goldwinda je pak ostvaren ponajviše na domaćem Kineskom tržištu gdje je prošle godine instalirano otprilike 16 GW vjetroagregata. Kina i dalje ima agresivne ciljeve za instalaciju vjetroagregata, i to ukupno 200 GW do 2020. godine.

Svi konzultanti očekuju još veće promjene u prodaji ove godine zbog velikih regionalnih trendova koji utječu na posao proizvođača vjetroagregata.

Tags:     proizvođači      vjetroagregat      vestas      general electric      make consulting      enercon      siemens      suzlon      goldwind
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?