Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

„ Wind energy developments and Natura 2000“ E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Studeni 2010 16:29

Europska komisija izdala je dokument sa direktivama za razvoj energije vjetra „ Wind energy developments and Natura 2000“, u kome su dane jasne smjernice nacionalnim i regionalnim vlastima kako prilagoditi razvoj vjetroelektrana u područjima Natura 2000 sa direktivama Europske unije o zaštiti ptica.

U dokumentu se navodi da odgovarajuće smještene i dobro osmišljene vjetroelektrane ne predstavljaju prijetnju biološkoj raznolikosti, te se ističe da, ukoliko su vjetroelektrane pravilno planirane uvelike je moguće izbjeći utjecaj na biljni i životinjski svijet, a ponekad je moguće i doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti.

EWEA ističe da je danas, prije same izgradnje vjetroelektrane, nužno napraviti procijenu utjecaja na okoliš. Općenito je utjecaj vjetroelektrana na ptice, šišmiše, te druge životinje i njihova prirodna staništa izuzetno nizak u usporedbi sa drugim ljudskim aktivnostima.

Natura 2000 je ekološka mreža sa 26.000 lokacija u 27 zemalja Europske unije, koja osigurava što manji negativan učinak ljudskih aktivnosti na ta područja.

Link na dokument "Wind energy developments and Natura 2000"

Izvor: www.ewea.org

Tags:     EWEA      direktive      vjetroelektrane      očuvanje okoliša
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?