Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalni vjetar i energija valova i plime i oseke mogli bi pokriti Europske zahtjeve za električnom energijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 06 Studeni 2010 19:01

Prema istraživanju industrijskih stručnjaka i znanstvenika okupljenih u EU ORECCA projektu priobalni vjetar i energija valova i plime i oseke bi tehnički mogli pokriti sve buduće Europske zahtjeve za električnom energijom.

Danas u Europi ima instalirano oko 2,8 GW priobalnih vjetroelektrana, koje daju električnu energiju u Europsku mrežu. Većina tih vjetroelektrana je instalirana na manje od 20 km od obale, i na dubinama do 20 metara.

Iduća generacija priobalnih vjetroelektrana bi trebala biti postavljena na 40 km od obale i na dubine do 40 m. Te će se brojke u budućnosti uvelike povećati.

Odmicanjem priobalnih vjetroagregata od obale dolazi do novih prilika za inovacije i sinergiju te tehnologije sa ostalima morskim obnovljivim izvorima energija kao što su valovi i plima i oseka. Velika većina europskih elektroprivreda i developera su pokrenuli istraživanja u tom smjeru.

Takav zajednički pristup iskorištavanju energija vjetra, valova i drugih morskih energija ima potencijal da ubrza razvoj priobalnog tržišta i da se smanje troškovi razvoja tih tehnologija. EU-ORECCA projekt ima cilj nadići rascjepkanost znanja u priobalnom vjetru i drugim morskim obnovljivim izvorima koji postoje u Europi.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?