Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IKEA investirala u prvu vjetroelektranu u Sjedinjenim Američkim Državama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Travanj 2014 05:56

Projekt vjetroelektrane Hoopeston snage 98 MW je najveća investicija u obnovljive izvore energije IKEA-e do današnjeg datuma.

IKEA US je danas objavila da investira u svoju prvu vjetroelektranu u Sjedinjenim Američkim Državama kupovinom vjetroelektrane Hoopeston u Hoopestonu, Illiniosu. To je do sada najveća investicija u vjetroelektrane, odnosno obnovljive izvore energije od strane IKEA grupe. IKEA ima cilj što više energije koju troši nadomjestiti proizvodnjom iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Projekt vjetroelektrane Hoopeston trenutačno gradi Apex Clean Energy te bi trebao biti u pogonu do prve polovice 2015. godine.

IKEA će otvoriti tri nove trgovine tokom ove i iduće godine u SAD-u, a vjetroelektrana Hoopeston bi trebala godišnje proizvoditi 380 GWh električne energije, što je dovoljno za pokriti potrebe 34.000 kućanstava u SAD-u. Hoopeston će instalirati 49 Vestasovih V100-2.0 MW vjetroagregata na lokaciji koja se nalazi oko 110 milja južno od Chicaga. Apex Clean Energy će upravljati vjetroelektranom kada ista bude izgrađena.

S ovom vjetroelektranom IKEA u vlasništvu ima 206 vjetroagregata, te je investirala u iste u osam država i to u Kanadi, Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj, Irskoj, Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. IKEA je prošle godine proizvela 1.425 GWh električne energije iz obnovljivih izvora energije, što je 37% potreba za električnom enerigijom IKEA grupe. IKEA planira investirati 2 milijarde dolara u vjetar i solar do 2015. godine.

 

Izvor: www.ikea.com

Tags:     ikea      vjetroelektrana      investicija      obnovljivi izvori energije      apex clean energy
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?