Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrana u Queenslandu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010 12:29

Na prošlotjednom industrijskom forumu u Cairnsu Australija je objavila plan gradnje vjetroelektrane u vrijednosti 400 milijuna eura, dokazujući time ozbiljnost u iskorištavanju svojeg velikog vjetropotencijala. Gradnja ove vjetroelektrane i centra za posjetitelje, koji će predstavljati inovacije sa područja obnovljivih izvora, trebala bi započeti do kraja slijedeće godine.

Vjetroelektrana ukupne snage 220MW će se sastojati od 80 vjetroagregata, a prozvoditi će dovoljno struje za cijelo područje Tablelands, i za 60% Cairnsa. Uz to otvoriti će se i stotinjak novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Na projektu zajedno rade tvrtke Port Bajool i Transfield Services, koje još jedino očekuju odobravanje Tablelands regionalnog vijeća.

Prije dva mjeseca objavljena je studija prema kojoj bi Australija mogla potpuno prijeći na korištenje obnovljivih izvora energije ako u slijedećih 10 godina izgradi 6.500 do 8.000 vjetroagregata u 23 države, i 12 većih solarnih elektrana. Ovakav investicijski plan Australije, prema kojem bi se iz upotrebe u potpunosti izbacila fosilna goriva, stajao bi oko 26,4 milijarde eura godišnje tokom slijedećih 10 godina, a dodatni plan izgradnje nacionalne mreže zahtijevao bi oko 65,8 milijarde eura.

Plan prelaska na obnovljive izvore energije moguće je pročitati na http://media.beyondzeroemissions.org

 

 

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     vjetroelektrana      Australija      Queensland      Transfiled Services
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?