Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregati nevidjivi radarima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 16 Studeni 2010 00:11

QinetiQ i Vestas nedavno su demonstrirali prototip lopatica izrađenih od materijala strukture koja je nevidljiva radarima. Lopatice su testirane na Vestasovom vjetroagregatu V90 u vjetroelektrani Swaffham u Norfolku u listopadu prošle godine, i na njima se reflektiralo znatno manje radarske energije nego na standardnoj verziji ove 44 metara duge lopatice, izjavio je Steve Appleton, istraživač u Vestasovom R&D centru u Velikoj Britaniji.

Tokom slijedeće godine Vestas planira započeti proizvoditi i distribuirati lopatice izrađene primjenom ove QinetiQove tehnologije. Dr. David Moore, menađžer razoja u QinetiQu, izjavio je da primjena ove tehnologije stvara minimalne razlike u težini lopatica, te neće biti potrebna dodatna ispitivanja. Za statične dijelove vjetroagregata, kao što je toranj, također će se, kao vanjska obloga, promjenjivati ova tehnologija.


Usporedba lopatice nevidljive radarima (druga s lijeva) i konvencionalnih lopatica, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Proizvodnja ovakvog vjetroagregata imati će nešto veću cijenu, ali i dalje dovoljno prihvatljivu za ovaj energetski sektor i za samo tržište. Vestas i QinetiQ smatraju da će dodatan trošak biti opravdan ako se uzme u obzir da će buduće vjetroelektrane, primjenom ove tehnologije, moći biti smiještene na lokacijama gdje to danas nije dozvoljeno.

Druge kompanije, kao što je konzorcij Blade Runnera i HITEK Electronic Materials, također pokušavaju riješiti ovaj problem, no tim Vestas/QinetiQ vjeruje da su najbliže riješenju, i da će uskoro biti dostupni na tržištu.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     QinetiQ      Vestas      radar      lopatice vjetroagrata
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?