Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Koliko Njemačka mora instalirati solara i vjetra kako bi ispunila svoje ciljeve E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Rujan 2014 23:48

Njemačka vlada je prije četiri godina predstavila svoju ambicioznu strategiju kojom želi transformirati ciljeli energetski sustav kako bi mogao primiti što više proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Pitanje je koliko bi vjetra i solara (koji su osnova tog budućeg sustava) Njemačka trebala instalirati godišnje kako bi postigla taj cilj. Ukoliko se za vjetroagregate i solarne elektrane uzme konzervativni prosječni radni vijek od 20 godina za vjetroagregate i 25 godina za fotonaponske sustave mogu se izračunati prosječne potrebe godišnjih instalacija.

Njemačka bi tako do 2030. godine trebala instalirati od 3,9 do 6 GW kopnenih vjetroelektrana i 1,3 do 2 GW priobalnih vjetroelektrana, te bi do 2025. trebala instalirati 5,4 do 6,8 GW solarnih fotonaponskih sustava godišnje.

Rekordni rezultati za instalaciju kopnenih vjetroelektrana su bili 3,2 GW u 2002. godini, s time da bi ove godine taj rekord trebao biti srušen. Isto tako bi do 2030. godine veliki broj instaliranih vjetroelektrana trebale biti zamjena starih sa novim vjetroagregatima, što bi moglo olakšati ishođenje dozvola, a i takve vjetroelektrane najčešće imaju i podršku lokalne zajednice.

Što se tiče priobalnih vjetroelektrana one su tek u početnoj fazi razvoja u Njemačkoj, te je do sada maksimalna godišnja instalacija bila 0,25 GW. Ipak, očekuje se da će se razvojem tržišta uskoro dostići oko 1 GW godišnjih instalacija. Jedini problem je što su priobalne vjetroelektrane još uvijek značajno skuplje od kopnenih.

Solarnih elektrana je pak tokom nekoliko godina instalirano više nego što je potrebno, tako da u tom sektoru ne bi trebalo biti većih problema. Nažalost u Njemačkoj još ne postoji plan za povećanje instalacija, ali srećom još postoji vremena za isto s obzirom da su ciljevi postavljeni za 2050. godinu.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      obnovljivi izvori energije      vjetar      solar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?