Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Procjenjuje se da će priobalne vjetroelektrane u Velikoj Britaniji nastaviti sa velikim rastom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 05 Rujan 2014 17:28

Nova analiza je otkrila da je Velika Britanija i dalje predvodnik svjetskog tržišta priobalnih vjetroelektrana pri čemu se očekuje veliki rast do 2020. godine, i to sa 3,7 GW u 2013. godini na 11 GW u 2020. godini.

Prema istraživanju GlobalDate tržište Velike Britanije kojeg potiču agresivni ciljevi za OIE, poticaji te zabrinutost oko klimatskih promjena i energetske sigurnosti je osiguralo više od pola svjetske instalirane snage priobalnih vjetroelektrana do sada.

Od 2006. do 2013. godine je tržište Velike Britanije prosječno raslo čak 42,9% uz predviđeni daljni rast od 16,9% do 2020. Zbog toga bi Velika Britanija trebala ostati predvodnik tržišta i u 2020. sa ukupno 36,4% instalirane snage priobalnih vjetroelektrana. Godišnje investicije na tržištu bi trebale skočiti sa 3,3 milijarde dolara prošle godine na čak 7,53 milijardi dolara u 2020.

Vlada Velike Britanije ima cilj od 15% električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) do 2020., a sada samo iz priobalnih vjetroelektrana dobiva oko 3% potreba za električnom energijom. Što se tiče proizvođača Siemens je uvjerljivi predvodnik, te je prošle godine držao 56,5% tržišta.

U povezanoj vijesti je 17. kolovoza postavljen novi rekord Velike Britanije u proizvodnji električne energije iz vjetroelektrana tokom jednog dana sa udjelom od 22%. Tokom dana su vjetroelektrane prosječno proizvodile 5,8 GW.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     priobalne vjetroelektrane      tržište      velika britanija      svijet      globaldata      investicije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?