Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregati na moru snage 10 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 20 Studeni 2010 02:28

Iako se europska indrustrija vjetroelektrana na moru ubrzano širi, tek je 2 GW kapaciteta trenutno u funkciji. To znači da je pred ovim energetskim sektorom veliki izazov, ne samo u području logistike rasta, već i u razvoju potrebne tehnologije.

Vjetroelektrane na moru omogućavaju developerima puno više slobode od vjetroelektrana na kopnu, i potrebno je manje brige oko vizualnog utjecaja i buke, što dovodi do sve daljnjeg pomicanja granica u razvoju ovog sektora.

Većina developera vjetroelektrana na moru planira sa vjetroagregatima snage 2,5 do 5 MW, no razvoj projekata u sve dubljim vodama, kao što je Crown Estate Round 3 u Velikoj Britaniji, otvara mogućnost planiranja sa vjetroagregatima snage 10 MW, pa i veće od toga.

Clipper Marine iz Velike Britanije i norveška Enova u suradnji sa developerom vjetroagregata Sway trenutno se nalaze u ranoj fazi razvoja vjetroagregata snage 10 MW, no znači li veće nužno i bolje? Nicolas Fichaux, voditelj analize politike u industriji iz EWEA-e, tvrdi da je sve u načelima ekonomije; pretpostavka je da je jeftinije instalirati jedan vjetroagregat snage 10 MW, nego dva snage 5 MW. Dokazana je činjenica da ukoliko povećamo veličinu vjetroagregata značajno smanjimo troškove po MW.

Kompanije Sway i Clipper imaju drugačije pristupe, a developeri će ustvrditi što će se pokazati uspješnije. Swayev vjetroagregat sa lopaticama promjera 145 metara biti će postavljen na fiksiranim temeljima, usidren na morsko dno pomoću jedne veze i usisavajućeg sidra, ili na standaran način, pomoću strukture tornja unutar kojeg se nalazi baza jarbola. Izgradnja prototipa trebala bi biti dovršena do 2012. godine, a ispitivanje će se nastaviti još dvije do pet godina nakon toga.

Sway trenutno radi na projektu koji se fokusira na dizajnu temelja. Riječ je vjetroagregatima snage 5 MW koji se nalaze na plutajućoj strukturi koja ima mogućnost nagiba pod kutevima do 6 stupnjeva, pa se promjenom smjera vjetra okreće osovina na morskom dnu. Ova plutajuća jedinica biti će ispunjena balastom, a sadžavati će toranj sa jednim podupiračem, i dodatnim fleksibilnim usidrenjem na morsko dno što omogućava da struktura izdrži opterećenje na temelj. U Swayu tvrde da ovakav pristup smanjuje napetost na strukturu, što znači da se na toranj može instalirati veći vjetroagregat, te da je moguće otpremiti jedinicu u dublje vode. Sway se nada postaviti na ove plutajuće strukture vjetroagregat snage 10 MW do 2015. ili 2017. godine.

Michal Forland, direktor financija u Swayu, kaže da je im je trenutno u cilju razvoj projekta Round 3 u Velikoj Britaniji na dubini od 40 do 50 metara, ali pretpostavlja da će, dugoročno gledano, potražnja za plutajućim vjetroagregatima biti veća.


izvor: www.windpowermonthly.comIndex članka
Vjetroagregati na moru snage 10 MW
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?