Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregati na moru snage 10 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 20 Studeni 2010 02:28

Iako se europska indrustrija vjetroelektrana na moru ubrzano širi, tek je 2 GW kapaciteta trenutno u funkciji. To znači da je pred ovim energetskim sektorom veliki izazov, ne samo u području logistike rasta, već i u razvoju potrebne tehnologije.

Vjetroelektrane na moru omogućavaju developerima puno više slobode od vjetroelektrana na kopnu, i potrebno je manje brige oko vizualnog utjecaja i buke, što dovodi do sve daljnjeg pomicanja granica u razvoju ovog sektora.

Većina developera vjetroelektrana na moru planira sa vjetroagregatima snage 2,5 do 5 MW, no razvoj projekata u sve dubljim vodama, kao što je Crown Estate Round 3 u Velikoj Britaniji, otvara mogućnost planiranja sa vjetroagregatima snage 10 MW, pa i veće od toga.

Clipper Marine iz Velike Britanije i norveška Enova u suradnji sa developerom vjetroagregata Sway trenutno se nalaze u ranoj fazi razvoja vjetroagregata snage 10 MW, no znači li veće nužno i bolje? Nicolas Fichaux, voditelj analize politike u industriji iz EWEA-e, tvrdi da je sve u načelima ekonomije; pretpostavka je da je jeftinije instalirati jedan vjetroagregat snage 10 MW, nego dva snage 5 MW. Dokazana je činjenica da ukoliko povećamo veličinu vjetroagregata značajno smanjimo troškove po MW.

Kompanije Sway i Clipper imaju drugačije pristupe, a developeri će ustvrditi što će se pokazati uspješnije. Swayev vjetroagregat sa lopaticama promjera 145 metara biti će postavljen na fiksiranim temeljima, usidren na morsko dno pomoću jedne veze i usisavajućeg sidra, ili na standaran način, pomoću strukture tornja unutar kojeg se nalazi baza jarbola. Izgradnja prototipa trebala bi biti dovršena do 2012. godine, a ispitivanje će se nastaviti još dvije do pet godina nakon toga.

Sway trenutno radi na projektu koji se fokusira na dizajnu temelja. Riječ je vjetroagregatima snage 5 MW koji se nalaze na plutajućoj strukturi koja ima mogućnost nagiba pod kutevima do 6 stupnjeva, pa se promjenom smjera vjetra okreće osovina na morskom dnu. Ova plutajuća jedinica biti će ispunjena balastom, a sadžavati će toranj sa jednim podupiračem, i dodatnim fleksibilnim usidrenjem na morsko dno što omogućava da struktura izdrži opterećenje na temelj. U Swayu tvrde da ovakav pristup smanjuje napetost na strukturu, što znači da se na toranj može instalirati veći vjetroagregat, te da je moguće otpremiti jedinicu u dublje vode. Sway se nada postaviti na ove plutajuće strukture vjetroagregat snage 10 MW do 2015. ili 2017. godine.

Michal Forland, direktor financija u Swayu, kaže da je im je trenutno u cilju razvoj projekta Round 3 u Velikoj Britaniji na dubini od 40 do 50 metara, ali pretpostavlja da će, dugoročno gledano, potražnja za plutajućim vjetroagregatima biti veća.


izvor: www.windpowermonthly.com


Plutajuću vjetroagregati nisu novost. 2007. godine nizozemska kompanija Blue H instalirala je prototip u Pugli-i, na jugu Italije, te je konstrukcija prvog komercijalnog vjetroagregata trenutno u tijeku. Marine Innovation & Technology razvio je Windfloat, plutajuću platformu koja može sadržavati tri vjetroagregata, te se razmatra za korištenje u projektima Principle Power u Portugalu i Americi.

Ovo je privlačna tehnologija za developere stoga što omogućava otpremanje vjetroagregata u sve dublje vode, no tek ćemo vidjeti je li u mogućnosti izdržati sile koje stvaraju vjetroagregati snage 10 MW.

Sway radi i na generatoru sa izravnim pogonom koristeći tehnologiju sličnu onoj koja se trenutno primjenjuje u Siemensu i GE. Sistem se sastoji od generatora sa manje pokretnih dijelova, kao kod jednostupanjskih generatora koji se koriste na vjetroagregatu Areva Multibrid M5000 snage 5 MW.


izvor: www.windpowermonthly.com

Konvencionalan dizajn

Clipper pristupa konvencionalnijem dizajnu koji se bazira na postojećem vjetroagregatu Liberty snage 2,5 MW koji ima promjer 144 metara i fiksiran je na temelje na morskom dnu. U slijedeće dvije godine kompanija planira testiranje prototipa u Velikoj Britaniji. Dizajn prototipa koji će se testirati bazira se na višestupanjskom mjenjaču sličnom onom koji je korišten na REPowerovom vjetroagregatu snage 5 MW, a postojeći instalirani plutajući dijelovi će se iskoristiti, te će se na taj način smanjiti troškovi.

Unatoč razvoju tehnologije, oba ulaganja idu u nepoznato i potrebno je pričekati rezultate testiranja prototipa. Obje kompanije suočavaju se sa pouzdanošću i zamorom materijala s obzirom da je riječ o velikim vjetroagregatima koji će imati konstantniji rad, što znači i veća naprezanja strukture.

Feargal Brennan, sa Cranfield Universitiy iz Velike Britanije, kaže da je ovaj predmet još u počecima, i vjeruje da su vjetroagregati snage 10 MW na granicama našeg znanja, a možda ga čak i nadilaze. Moglo bi se dogoditi da rade nekoliko godina, a onda se krenemo suočavati sa ozbiljnim problemima. Hoće li vjetroagregati snage 10 MW raditi i nakon 10, 15, 20 godina rada? Kompanije Sway i Clipper vjeruju da hoće.

 

Različitosti temelja vjetroagregata

Temelji čine kritičan dio konstrukcije vjetroagregata, a kako se vjetroagregati na moru sve više razvijaju, instaliraju se u sve dublje vode i tehnološki izazovi se povećavaju.

Postoji nekoliko tipova temelja. „Monopile“ se sastoji od stupova promjera četiri ili više metara i dužine 20 do 35 metara koji su ubušeni ili zabijeni u morsko dno. Prema EWEC-ovom izvješću iz 2010. godine ova temelja čine 88% svih vjetroagregata instaliranih na moru u 2009. godini.

Alternativa ovim temeljima su strukture bazirane na gravitaciji koje se trenutačno koriste na većini projekata na moru, a sastoje se od velikih betonskih ili čeličnih temelja položenih na morsko dno.

 

Plutajuća temelja

Postoje varijacije kao što su „suction caisson“ temelji, u suštini velike prevrnute kante koje su spuštene na morsko dno, a voda je iz njih isisana, što smješta temelj na njegovu konačnu poziciju. Ovakve temelje lakše je instalirati ukoliko se kavez može dopremiti na željenu lokaciju, potrebna je samo pumpa. U dubokim vodama moguće je koristiti više stupova; tri ili četiri stupa.

Što je voda dublja, to problem temelja postaje izazovniji. Razmatra se nekoliko načina ograničavanja plutajućeg vjetroagregata: stabilizacija balasta kod kojeg je vjetroagregat uspravan, a balast je u bazi, stabiliziranje uzgona dok vjetroagregat pluta na površini, te stabiliziranje sidrenih užadi korištenjem tri užeta.

Pogrešno instaliranje temelja može imati ozbiljne posljedice. Ranije ove godine vlasnici vjetroelektana, uključujući Dong Energy i Vattenfall, istraživali su moguću pogrešku u dizajnu koja je uzrokovala klizanje temelja sa jednim stupom i utjecala na rad 10 vjetroelektrana do danas. Problem se ne smatra trajnim, prva uspiješna akcija koja je pomogla riješavanju problema dovršena je u lipnju ove godine u Nizozemskoj na OWEZovoj vjetroelektrani na vodi snage 108 MW, čiji su vlasnici Vattenfall i Royal Dutch Shell.

Unatoč tome, još uvijek nije sigurno da li će tehnologija primjenjena na rješavanju tog problema biti dovoljna i drugdje, a industrija bi se mogla suočiti sa skupim popravcima.

 

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     offshore      Sway      Clipper
Index članka
Vjetroagregati na moru snage 10 MW
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?