Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC i Greenpeace objavili Global Wind Energy Outlook 2014 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 21 Listopad 2014 17:03

Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC) i Greenpeace International su objavili 2014. izdanje Svjetskog pogleda na energiju vjetra (GWEO) jučer u Beijingu, Kini.

Izvještaj je pokazao da bi energija vjetra mogla dostići 2.000 GW do 2030. godine čime bi se pokrilo 17 do 19% potreba za električnom energijom u svijetu, te bi se time otvorilo 2 milijuna novih radnih mjesta i smanjile emisije stakleničkih plinova za više od 3 milijardi tona godišnje. Do 2050. godine bi energija vjetra mogla pokriti 25 do 30% svjetskih potreba za električnom energijom.

Novi izvještaj predstavlja tri vizije budućeg razvoja svjetske industrije energije vjetra i to za 2020., 2030. i 2050. godinu. Scenariji uspoređuju središnji scenarij Međunarodne energetske agencija sa umjerenim i naprednim scenarijom GWEO koji su razvijeni samo za ovaj izvještaj, a u kojem se detaljno opisuje kako industrija energije vjetra može sudjelvoati u svjetskoj isporuci električne energije, uštedi emisija stakleničkih plinova, zapošljavanju, snižavanju troškova i investicija.

Energetski sektor je odgovoran za više od 40% svih emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva, te za otprilike 25% ukupnih emisija stakleničkih plinova. Ako se želi smanjiti ta emisija jedan od foksua je energetski sektor pri čemu je energija vjetra jedna od idealnih tehnologija za redukciju emisija koji su potrebni kako bi se ograničio svjetski porast prosječnih temperatura na ispod 2 stupnja celzijusa.

Krajem prošle godine je u svijetu bilo instalirano 318 GW vjetroeletkrana, a industrija bi trebala rasti još 45 GW u 2014. godini. Najzanimljivije dijelove izvještaja ćemo prenijeti u seriji članaka tokom nekoliko narednih mjeseci.

Izvor: www.gwec.net

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?