Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kuba kreće u veliki razvoj vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Prosinac 2014 13:17

Kubanska vlada je postavila cilj da 24% svojih potreba za električnom energijom osigura iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine kao dio plana za privlačenje stranih investicija.

Obnovljivi izvori energije isporučuju samo 4% potreba za električnom energijom danas, pri čemu je udio vjetroelektrana 0,1% sa 11,7 MW kroz četiri projekta. Razvoj je usporen zbog embarga na trgovinu u Kubi koji je postavio SAD još 1960. godine.

Iako je SAD blizu i ima višak proizvodnje, sva četiri projekta u Kubi koriste tehnolgiju iz Francuske, Španjolske i Kine. Demonstracijski projekt Turiguano Island snage 450 kW koji je izgrađen 1997. godine koristi Ecotecnia vjetroagegate, dok 1,65 MW projekt Los Canarreos iz 2007. godine koristi vjetroagregate Vergnet. Najnoviji projekti koriste Goldwindove vjetroagregate i to na projektima Gibara I snage 9,6 MW i Gibara II snage 4,5 MW (nije još u pogonu).

Službene studije pokazuju da država ima potencijal od 1,2 do 3,5 GW pri čemu su konzultanti iz DNV GL-a identificirali i proučili više od 32 lokacije za razvoj. Prema podacima je elektroprivreda Union Electric (državni monopol) isplanirao instalaciju 633 MW kroz 13 vjetroelektrana sa faktorom iskorištenja većim od 30% i koje bi godišnje proizvodile više od 1 TWh električne energije.

Od planiranih projekata, 13 se planira instalirati na istoku otoka pri čemu 11 ima snagu od 51 MW, te dva snage 36 MW. Jedan projekt koji se nalazi u provinciji Las Tunas je potpisao ugovor za isporuku 51 MW sa Goldwindom u prosincu prošle godine, te bi instalacija trebala krenuti idući mjesec.

Najambiciozniji projekt je predložena vjetroelektrana Maisi skroz na istoku zemlje koji bi trebao imati snagu od 174 MW kroz četiri faze: Punta Quemado 1 i 2 (51 i 36 MW) i Punta Fraile 1 i 2 (51 i 36 MW).

Ukupno se uz strane investicije želi postići instalirana snaga od 2,1 GW do 2030. godine. To uključuje 755 MW bioenergana, 700 MW solarnih elektrana i 74 male hidroelektrane ukupne snage veće od 56 MW.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     kuba      vjetroelektrana      strane investicije      sad      projekti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?