Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Više od 99% ptica izbjegava područja gdje se nalaze vjetroagregati E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 17 Prosinac 2014 13:08

Novo istraživanje pokazuje kako više od 99% ptica preusmjerava svoje rute kako bi izbjegle sudaranje s vjetroagregatima postavljenima na moru.

Vjetroelektrane.comIstraživanje koje su proveli zaklada British Trust for Ornithology i istraživački Institut sveučilišta University of Highlands and Islands, a financiralo ga je Marine Scotland Science, pokazuje kako ptice mijenjaju svoje rute s ciljem izbjegavanja vjetroagregata na moru.

Sam smjer kretanja i ponašanje ovisi od vrste do vrste, pa su tako galebovi najmanje pažljivi i često ih privlače zaljevi u kojima ima dovoljno hrane, no i u tim slučajevima pokazuju izraziti oprez. Za razliku od galeba, blune u potpunosti izbjegavaju područja gdje se nalaze vjetroagregati.

U istraživanju se ističe kako, unatoč izrazito povoljnim rezultatima, prilikom planiranja novih vjetroalektrana posebnu pažnju treba posvetiti lokacijama na kojima su ptice gusto naseljene i koje se nalaze na migracijskim rutama velikog broja ptica. Ova studija predstavlja značajan korak u daljnjem istraživanju međusobne koegzistencije vjetroagregata i ptica, te svakako otklanja negativne komentare i mišljenja koja se često mogu susresti vezano za ovu problematiku.

 

Izvor: http://www.bto.org/

Tags:     ptice      offshore      priobalje      BTO      Škotska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?