Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Analiza investicija u vjetroelektrane u 2015. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 15 Siječanj 2015 00:57

Prošle godine je došlo do većih promjena u načinu financiranja vjetroelektrana te u samim investicijama u vjetroelektrane, a ove godine se očekuju daljnje promjene u trendovima.

Tržište se prošle godine počelo micati iz okruženja sa osiguranim feed-in-tarifama koje daju jasan i siguran izvor prihoda za projekte prema konkurentnijem tržištu i čini se da će se ovaj trend u budućnosti samo pojačati.

Trenutačno se čini da se tržište može podijeliti na periferne države kao što su one na jugu Europe (u koje spada i Hrvatska) te etablirana tržišta. Ova druga postaju sve zakrčenija zato što investitori napuštaju manje atraktivna tržišta, te time povećavaju cijenu projekata koji imaju osiguranu tarifu, a ujedno tako smanjuju i profit na istima.

Trend se ne događa samo zbog opreznih etabliranih investitora koji se vraćaju u zemlje sa sigurnim regulatornim okvirom nego i zbog novih igrača na tržištu. Postoji mnogo novih fondova koji imaju značajne količine sredstava za ulaganje i koji su struktuirani na način da moraju i dalje trošiti, a sa svojim neiskustvom podižu cijene.

Dok ponuda i potražnja podižu cijene, investitori žele održati svoj povrat novaca zbog čega moraju prihvatiti veći rizik koji će se dogoditi u razvoju, u sigurnosti projekta ili u geografiji gdje traže sam projekt. Ipak, ovo bi mogla biti dobra vijest za developere zato što još ima mnogo financiranja za projekte sa osiguranom tarifom. Razvoj projekata vjetroelektrana ostaje atraktivna investicija sa stabilnim održivim dugoročnim povratom - točno ono što institucionalni investitori traže.

U isto vrijeme elektroprivrede ograničavaju svoju izloženost zbog kapitalnih ograničenja. Iako i dalje razvijaju projekte, oni to rade sa ciljem da prodaju većinski ili manjski udio umjesto da zadrže 100% vlasništvo u projektu. Traže se nova rješenja i promjene u poslovnim modelima.

Priobalni sektor

U priobalnom setoru se očekuje sve veće financiranje zaduživanjem jer vjerovnici postaju sve komforniji u sektoru, a elektroprivrede traže financiranje iz treće ruke.

Iako se očekuje ulazak većeg broja malih banaka kroz sindikate taj proces će biti inkrementalan. Ipak nisu svi uvjereni u povećanje investicija zbog velikog opreza institucionalnih investitora. Većina njih još nije spremna ulagati velike novce u priobalni sektor.

Nadolazeća tržišta

Ova godina izgleda dobro za investicije u nadolazećim tržištima. Parametri zaduživanja za financiranje projekata su trenutačno vrlo konkurentni zbog niskih cijena i marži u odnosu na prijašnje godine. Velika promjena u cijeni dolara bi mogla imati negativni utjecaj, ali se ista ne očekuje. Ukoliko cijena dolara bude rasla postoji mogućnost većeg financiranja na bazi lokalnog novca ili u eurima.

Najzanimljivija tržišta trenutačno su Čile, Brazil, Meksiko, Središnja Amerika, Južna Afrika i Indija. U svim tim zemljama vjetroelektrane su konkurentne u tržišnim uvjetima tako da su održive u trenutačnim uvjetima tržišta što je vrlo važno.

Sa rastom cijena kvalitetnih projekata na etabliranim tržištima, developeri bi trebali biti u dobroj poziciji za projektno financiranje. Ali iz investicijskog pogleda na situaciju, financijski sektor će morati biti pametniji, te će morati gledati dalje u budućnost ukoliko žele osigurati isti povrat sredstava kao i do sada.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     vjetroelektrane      priobalni sektor      financiranje      tržišta      analiza investicija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?