Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački sektor priobalnih vjetroelektrana ima više od 1 GW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Siječanj 2015 11:57

Prema podacima koje je objavio Njemački WindGuard tržište priobalnih vjetroelektrana u Njemačkoj je tokom prošle godine došlo na iznad 1 GW.

Ovo su podaci do kojih su zajednički došle četiri organizacije - VDMA Power Systems, Njemačko udruženje za energiju vjetra (BWE), Agencija za energiju vjetra (WAB) i Njemačka fondacija za priobalnu energiju vjetra (SOW).

Do kraja prošle godine je u Njemačkoj bilo 258 priobalnih vjetroagregata i to u Sjevernom i Baltičkom moru, a njihova ukupna snaga je iznosila 1.049,2 MW. Prema WindGuardu je tokom prošle godine na mrežu spojeno 142 priobalnih vjetroagregata čija je ukupna snaga 528,9 MW. Time je instalirana snaga udvostručena u odnosu na godinu ranije.

Osim toga je tokom prošle godine dovršena gradnja 268 vjetroagregata sa snagom od 1.218,1 MW. Ukupna snaga vjetroagregata koji su izgrađeni, ali još nisu spojeni na mrežu je na kraju prošle godine iznosila 1.303,1 MW kroz 285 priobalnih vjetgroagregata (još su postavljeni temelji za dodatnih 220 vjetroagregata).

Prema Norbertu Giese, predsjedavajućem u VDMA-u, ovaj cilj od 1 GW ukazuje na investicije od otprilike 4 milijardi eura, a izvoz temelja, vjetroagregata i tehnologije za spoj na mrežu je također na nekih milijardu eura. Do kraja ove godine se očekuje oko 3 GW instalirane snage spojene na mrežu što bi bilo ekvivalentno investiciji od oko 10 milijardi eura na domaćem tržištu. Ovaj cilj je dokaz da je Njemačko priobalno tržište dobro pozicionirano na međunarodnom tržištu i da ima veliki potencijal.

Tags:     windguard      vdma      bwe      priobalni vjetroagregati      miljokaz      priobalne vjetroelektrane      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?