Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nadolazeća tržišta potiču svjetski rast tržišta vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 02 Travanj 2015 10:29

Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC) je jučer predstavilo svoju glavnu godišnju studiju Svjetski izvještaj o vjetru: godišnji pregled tržišta u Istanbulu. Izvještaj daje detaljan prikaz velikog rasta tržišta vjetroelektrana u 2014. godini, te ujedno daje novu procjenu tržišta kroz idućih pet godina, a koja pokazuje daljnji rast tržišta ostatak desetljeća.

Kina i Brazil kao prvi, te Meksiko i Južnoafrička Republika iz drugog plana su uspjeli postići veću količinu instalacija nego tradicionalna tržišta u Europi i Sjevernoj Americi i prošle godine. Samo Kina je instalirala nevjerojatna 23 GW vjetroelektrana, čime sada ukupno ima 114 GW, dok je Brazil bio četvrto najveće tržište prošle godine i u ukupnoj instaliranoj snazi je ušao u top 10. Afričko tržište je također ostvarilo rekordnu godinu, a nove rekorde su postavili i Njemačka, Čile, Kanada i Turska.

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a je izjavio da je potreba za čistim, održivim vlastitim izvorima energije koji podržavaju ekonomski rast potaknula sve veći razvoj vjetroelektrana u Africi, Aziji i Latinskoj Americi te da se to očekuje i u daljnjoj budućnosti.

Tržište Sjedinjenih Američkih Država se oporavilo prošle godine nakon katastrofe 2013. godine, te bi trebalo ostati jako još barem dvije godine, kao i Kanadsko. Njemačka je sa rekordnim instalacijama predvodila sve koncentriranije tržište Europe.

GWEC očekuje da će ove godine tržište vjetroelektrana biti iznad 50 GW, i da će do 2018. iznositi 60 GW. Rast će i dalje predvoditi Kina, koja će vjerojatno postići 200 GW instalirane snage puno prije planirane 2020. godine. Očekuje se i rast indijskog tržišta, a Latinska Amerika bi i dalje trebala rasti uz pomoć Brazila i Meksika.

Afrika je tokom 2014. godine po prvi puta instalirala skoro 1 GW, a ove godine bi se ta brojka trebala nadmašiti. Predvode ju Južnoafrička Republika, Egipat i Maroko, a očekuje se i nekoliko novih tržišta, te najbrži rast te regije barem u postotnom smislu tokom nekoliko idućih godina.

Europa bi trebala ostati stabilna u budućnosti dok je Sjeverna Amerika vrlo neizvjesna zbog političke neizvjesnosti u smislu poticaja u SAD-u i Kanadi iza 2016. godine.

Idućih tjedana ćemo dati i detaljniji pregled samog izvještaja koji je dostupan ovdje.

Tags:     gwec      svjetsko vijeće za energiju vjetra      europa      kina      sjeverna amerika      vjetroelektrane      tržište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?