Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Na godišnjoj razini dolazi do 3.800 kvarova na lopaticama vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 15 Svibanj 2015 12:50

Prema podacima istraživanja tvrtke GCube, koje je predstavo Andrew Bellamy, na godišnjoj razini dolazi do 3.800 kvarova na lopaticama (najčešće pucanja) što čini 0,54% od ukupno 700.000 lopatica koliko ih je u pogonu u svijetu.

U Sjedinjenim Američkim Državama su kvarovi lopatica na prvom mjestu pri potraživanju osiguranja. Oni čine preko 40% svih potraživanja, ispred mjenjačkih kutija (35$) i generatora (10%). Još jedan problem tržišta je sve teža nabavka ugljičnih vlakana koja su nužna za proizvodnju lakših i čvršćih lopatica.

Ugljična vlakna se sve više koriste u industriji automobila i zrakoplova, koji su spremni plaćati više od proizvođača lopatica. U zadnje vrijeme je došlo do pucanja lopatice kod Vestasovog 3 MW vjetroagregata koje nije puklo zbog jakih vjetrova, te GE-ove zamjene 33 lopatice na vjetroelektrani u Michiganu nakon što je pukla lopatica na vjetroelektrani.

Najveću zamjenu lopatica je radio Siemens u 2013. godini kada su morali raditi na lopaticama na više od 700 vjetroagregata u svijetu. Radilo se o problemu učvršćivanja na B53 lopatici.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     sjeidnjene američkre države      gcube      lopatice      kvarovi      siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?