Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Povrat investicije i problemi s financiranjem ugrožavaju Europske pirobalne vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 03 Prosinac 2010 18:50

Priobalna industrija vjetra polako prelazi iz svojih pionirskih u dana kada postaje ozbiljna industrijska grana, ali prema istraživanju KPMG-a glavni problem su postali osiguravanje sredstava i mali povrat investicije.

U istraživanju koje je napravljeno 2007. problem refinanciranja duga je bio tek šesta stavka po važnosti problema, ali je danas stigla na prvo mjesto. To je posljedica ekonomske krize, te većina kompanija misli da će taj problem financiranja ostati najznačajniji sve do 2012. godine.

Izvještaj otkriva da komercijalne banke koje su aktivne u sektoru priobalne industrije ne mogu financirati gradnju projekata zato što njihovi odbori ne žele prihvatiti rizike gradnje, bez vanjskih garancija, kao što bi bile garancije vlada i javnih institucija za financiranje. To bi moglo imati dalekosežne posljedice na Europske klimatske ciljeve, koji time možda neće biti ispunjeni.

Od 2007. priobalni vjetar u Europi se praktički razvija u samo tri države: Velikoj Britaniji, Danskoj i Nizozemskoj. Velika Britanija je europski i svjetski predvodnik u količini instaliranih priobalnih vjetroelektrana, te se tamo planira dugoročno još čak 32 GW vjetroelektrana. Velika Britanija ima najbolju tržišnu kompenzacijsku shemu za priobalni vjetar.

U Njemačkoj KPMG Frankfurt je u suradnji sa Njemačkom Fondacijom za Priobalnu Energiju Vjetra napravio analizu 7 poslovnih projekata kako bi procijenio financijsku isplativost takvog projekta. Analiza je pokazala da je povrat investicije koja je u potpunosti izgrađena pomoću vlastitog novca samo 7,1% što je nedovoljno za veći razvoj, pošto drugi obnovljivi izvori energije u Njemačkoj imaju manji rizik i veći povrat. Zbog toga bi se tamo trebao provjeriti i prilagoditi regulatorni okvir kako bi se postigao Njemački cilj u priobalnim vjetroelektranama.

Izvor: www.renewableenergyofocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?