Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra treba bolju električnu mrežu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Ožujak 2010 20:04

Europska električna mreža je zadnji put nadograđivana 1970-ih, tako da je danas stara, upitne pouzdanosti i neprilagođena prelasku na moderne, obnovljive izvore energije. Ovo, zajedno sa dvostrukim efektom porasta potrošnje energije u Europi i sve osviještenije populacije što se tiče okoliša, tjera odgovorne da razmisle o nadogradnji i obnovi mreže.

Od Sjevernog mora pa do Mediterana, Europa bi trebala biti opremljena mrežom koja je tehnički u stanju dostaviti obnovljivu energiju preko cijelog prostora EU.

U Sjevernom moru treba sagraditi podmorsku mrežu koja bi trebala biti u stanju slati energiju od priobalnih vjetroelektrana na moru do kopna – oslobađajući tako najveći domaći izvor energije u Europi – priobalni vjetar. Plan za Sjeverno more bi također trebao predvidjeti međusobnu povezanost električnih mreža svih zemalja koje su dio Sjevernog mora.

Zbog ogromnog potencijala za obnovljive izvore, Baltička regija bi također trebala imati  mrežu za modernu i zelenu tehnologiju koja će u potpunosti koristiti izvore energije kao što je vjetar.

Dalje na jugu, tzv. Mediteranski prsten energije bi omogućio južnoj Europi i Sjevernoj Africi da budu djelomično opsrkbljene sa golemom snagom vjetra i solara u regiji.

Za vjetro industriju to su tri najvažnija „Priroitetna plana infrastrukture“ koje Europska Komisija trenutačno razvija sa ciljem da stvori električnu supermrežu u budućnosti.

Dok je ovaj razvoj mreže ključan da se ekološki prihvatljiva energija raširi na širokom nivou, također su potrebna nova pravila i regulacije kako bi trgovina glatko funkcionirala, izjegavajući administrativne poteškoće. Takva pravila bi efektivno dopustila obnovljivoj energiji da se ramjenjuje na pan-Europskom nivou, smanjujući tako cijenu električne energije koju plaćaju kupci kroz liberalno tržište električne energije.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?