Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC, Vestas i ostali partneri uvode novu potrošačku oznaku za kompanije koje koriste energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 18 Siječanj 2011 18:25

Industrija vjetra se ujedinila kako bi lansirala „WindMade“, potrošački standard kojim se dodatno mogu reklamirati proizvodi koje su napravile kompanije koje pomažu energiji vjetra.

Standard su zajednički osmislile i lansirale kompanije i organizacije koje uključuju GWEC (Global Wind Energy Council), Vestas, Bloomberg, UN Global Compact i PricewaterhouseCoopers (PWC). Jedna od glavnih inicijativa je poticanje investicija u projekte vjetra poznatih brandova. Prvi „brand“ koji se uključio u tu shemu je Lego.

Sami detalji sheme su još u razvoju te će više detalja biti poznato 28. veljače tokom Svjetskog ekonomskog foruma kada će shema biti detaljno prezentirana.


Slika: WindMade logo, izvor: www.gwec.net

Zasada se zna da će kompanija morati investirati u projekte vjetra ako bude htjela koristiti WindMade logo na svojim proizvodima ili komunikacijama. Pri pitanju novinara kako će proizvod moći dokazati da je napravljen energijom vjetra odgovor je bio da nije bitno odakle je došla energija, bitno je da ta kompanija ulaže u energiju vjetra.

Neke kompanije su već prije počele ulagati u vjetar, a zasada su se posebno isticali Google koji će ulagati 5 milijardi dolara u priobalnu mrežu na istočnoj obali SAD-a, Walmart koji je potpisao ugovore o otkupu električne energije iz vjetroelektrana i Ikea koja je u Njemačkoj kupila šest projekata vjetroelektrana od Gamese.

Glavni tajnik GWEC-a Steve Sawyer je u izjavi za medije rekao da su vlade spore u promjenama, a da potrošači hoće vidjeti promjene sada, te zato privatni sektor mora dati rješenja za krize u globalnoj energiji i klimi. WindMade bi trebao pomoći u dostizanju tih promjena koje zahtjeva javnost.

Izvor: www.gwec.net

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?