Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nove metode mjerenja vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 17 Veljača 2011 14:35

Iako su se računalni modeli strujanja vjetra preko terena značajno poboljšali u zadnjih nekoliko godina, još uvijek ne postoji zamjena za podatke snimljene na samoj lokaciji.

Najšire prihvaćena metoda mjerenja vjetra na lokaciji je korištenje senzora vjetra - anemometara i vjetrulja, postavljenih na stup, koji na taj način bilježe podatke o vjetru.

Za najbolje rezultate, najmanja visina stupa trebala bi biti u visini kućišta planiranog vjetragregata, što može predstavljati izazov s obzirom da se kućišta mogu nalaziti na visinama od 80, 100 pa i više metara, dok je još uvijek najčešća visina meteoroloških stupova koji se koriste za ispitivanje oko 50 do 60 metara.

U kompaniji SecondWind kažu da je rješenje u takvim slučajevima korištenje tehnologija daljinskog istraživanja, kao što je njihov Triton Sonic Wind Profiler, koji može mjeriti vjetar na velikim visinama. Sve više kompanija počelo je pružati usluge ovakve vrste tehnologije. Kako bi se izvršila potpuna procjena vjetra, sustavi daljinskog istraživanja mogu se koristiti za dodatna istraživanja, kažu u SecondWind-u, te ističu prednost daljinskog istraživanja u zamijeni mjerenih podataka vjetra za modelirane podatke.


Izvor: www.renewableenergyfocus.com

U kompaniji GL Garrad Hassan se slažu s ovim tvrdnjama i dodaju da tehnologija mjerenja daljinskim istraživanjem omogućava jednostavnija mjerenja na visini kućišta, ali i više. Stručnjaci su uključeni u testiranja daljinskih senzora od kako su se pojavili na tržištu, stoga su uključeni i u savjetovanje o upotrebi kao dio programa mjerenja vjetra.

Korištenje mjerenih podataka tehnologijom daljinskog istraživanja u kombinaciji sa standardnim mjerenjima na mjernom stupu postaje standard u praksi industrije, te je od posebne koristi kod zaključivanja financiranja vjetroelektrane.

U studenom je, na primjer, developer Continental Wind Partners (CWP) iskoristio Triton Sonic Wind Profiler kao dio vlastite standardne procjene potencijala vjetra. Kombinacijom od 8 Triton-a, na pet lokacija u zemljama istočne Europe, CWP koristi tehnologiju kako bi proširio razvoj vjetroelektrane, smanjio nesigurnost projekta, te ostvario povoljnije financiranje projekta.

Osim u istočnoj Europi, CWP je investicijski partner sa kompanijom Wind Prospect za nekoliko projekata u Australiji gdje također planira upotrebu ove tehnologije. Iako mjerenje podataka pomoću stupa ostaje ključni dio, daljinsko testiranje postaje sve više potrebno kako bi se smanjila nesigurnost kod mjerenja uvijeta vjetra na visinama kućišta, izjavio je Konrad Gorzkowski, inženjer vjetra u CWP.

Kompanija je do sada prikupila gotovo 100.000 sati mjerenja sa uređajem Triton u području središnje i istočne Europe. U najranijoj fazi razvojnog ciklusa uređaji Triton razmješteni su za istraživanja, provodeći na taj način inicijalna mjerenja na lokaciji kako bi se odredilo da li lokacija zadovoljava provođenje dužih studija pomoću meteoroloških stupova.

CWP je postavio sustav na nekoliko lokacija sa postojećim stupovima kako bi mjerenjem mikrolokacija napravili što bolju kartu vjetra. Triton dobro korelira sa mjerenjima na stupu, i pruža vrijedne informacije za profil lokacije, izjavio je Maciej Baginski, stručnjak za mjerenje vjetra i GIS iz PS Wind Management, CWP-ove razvojne grupacije koja se nalazi u Poljskoj.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?