Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestasov vjetroagregat snage 6 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 21 Veljača 2011 10:11

U potrazi za dugoročnom uštedom u troškovima Vestas je dizajnirao priobalni vjetroagregat snage 6 MW. Dugoočekivani dizajn biti će prezentiran 30. ožujka u Londonu, zajedno sa detaljima kompanije o planu ojačanja pozicije na tržištu priobalnog vjetra koje se sve brže širi, izjavio je Ditlev Engel, izvršni direktor kompanije.

Vestas će na prezentaciji izložiti detalje vjetroagregata, kao i neke od inicijativa vezano za iskorištavanje priobalnog vjetra, nadodao je Engel. No, nije želio dati više podataka o samom vjetroagregatu, kao što je odgovor na pitanje da li će koristiti tehnologiju direktnog pogona. Vestas je svoje ambicije za vjetroagregat snage 6 MW najavio još 2009. godine, ali od tada nije želio iznositi novosti o razvoju projekta.

Neki proizvođači vjeruju da će korištenje direktnog pogona biti ključno za smanjenje troškova, s obzirom da je mjenjač najskuplja komponenta za održavanje ili zamjenu. Potrebe za smanjenjem troškova održavanja i što kraćim zastojem u radu postati će sve važnije za developere koji grade vjetroelektrane u teškim uvjetima na moru, i upravo to potiče veliki interes za tehnologijom direktnog pogona.

Do sada je Vestas bio više fokusiran na korištenje vjetroagregata sa mjenjačkom kutijom, te ostaje pričekati i vidjeti koju će tehnologiju koristiti novi vjetroagregati. Vestasov glasnogovornik je izjavio za BusinessGreen da tehnologija direktnog pogona može smanjiti potrebu za održavanjem, no može i prouzročiti niz problema kao što je povećanje potrebe za rijetkim Zemljinim mineralnim sirovinama.

Najava novog priobalnog vjetroagregata mogla bi predstavljati pomak u Vestasovom fokusu, koji je u prošlosti uglavnom bio na tržište vjetra na kopnu.

Engel je izjavio da Vestas Offshore predstavlja vrlo važan dio za proširenje poslovanja, te da u Vestasu paze na odnos između retoričkih ideja i stvarnosti kako im se ne bi događali neuspijeli pokušaji kao što je slučaj sa drugim kompanijama.

Odbacio je i bilo kakve spekulacije od strane Amerike vezane za rast priobalnog tržišta, unatoč činjenici da je Obamina administracija najavila novu strategiju iskorištavanja priobalnog vjetra koja bi trebala do 2020. godine postaviti 10 GW novih vjetroagregata.

Kada netko kaže da želi graditi više vjetroelektrana, to je uvijek pozitivna vijest, posebice u Americi gdje imaju gotovo najbolje izvore energije vjetra na kopnu, izjavio je Engel te je nadodao kako vjeruje da je razvoj priobalnog vjetra u Americi moguć, no tvrdi da će se većina razvoja i dalje odvijati uglavnom na kopnu.

 

Izvor: http://www.businessgreen.com

Tags:     Vestas      investicije      razvoj      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?