Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestas predstavio 7 MW priobalni vjetroagregat E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Travanj 2011 19:26

Vestas je konačno predstavio svoj 7 MW V164 vjetroagregat za priobalnu uporabu čiji bi prvi prototip mogao biti postavljen u 2012. godini.

V164 vjetroagregat će imati promjer lopatica od 164 metra, a prvi prototip bi se trebao pojaviti u zadnjem kvartalu 2012., dok bi serijska proizvodnja trebala početi u prvom kvartalu 2015., taman u vrijeme 3. dijela razvoja priobalnih vjetroelektrana u Velikoj Britaniji. Ovo bi mogla biti najveća Vestasova investicija u vjetroagregate do sada.


Slika: Vestasov vjetroagregat, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Jedno od najvećih iznenađenja u razvoju V164 je što će se koristiti rješenje sa mjenjačkom kutijom, a ne izravnim pogonom kao što radi većina konkurenata. Vestas je poručio da su paralelno razvijali obje koncepcije, te da su se na kraju odlučili za pogon sa mjenjačkom kutijom zato što je jeftiniji i pouzdaniji, te su time dobili idealnu kombinaciju inovacije i dokazane tehnologije.

Vestas očekuje da će se veći dio razvoja priobalnih vjetroelektrana dogoditi u sjeveru Europe gdje su uvjeti na moru prilično teški. Zbog toga je V164 dizajniran na način da najbolje iskoristi energiju u takvom oštrom i kompliciranom okolišu. V164 je dizajniran za Europu i to pogotovo sjevernu Europu, ali je Vestas spreman isporučivati agregat i u druge dijelove svijeta.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     vestas      vjetroagregat      vjetroelektrana      velika britanija      v164
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?