Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Veće lopatice priobalnih vjetroelektrana smanjuju cijenu električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 19 Travanj 2011 16:54

Priobalni vjetroagregati sa puno većim lopaticama bi mogli smanjiti trošak proizvodnje električne energije za 30% čime bi električna energija postala jeftinija. To je službeni zaključak studije koju je izdao Energetski Tehnološki Institut (ETI).

ETI je u svom izvještaju napisao da postoji ogroman potencijal za priobalne vjetroelektrane kojima bi se smanjila emisija ugljičnog-dioksida i povećao ekonomski prosperitet, kao i poboljšala energetska sigurnost.


Slika: Priobalna vjetroelektrana, izvor: www.thefutureofthings.com

Da bi se to dostiglo tehnologija vjetroagregata bi se trebala razviti za priobalni okoliš, a ne da se adaptiraju kopneni vjetroagregati za korištenje na moru kao što se sada radi. Po ETI-jevoj studiji priobalni vjetroagregati bi trebali biti konkurentni kopnenim do 2020. ako se tehnologije razviju, i ako se poveća duljina lopatica te se još više udalje vjetroagregati od kopna.

ETI-jev zaključak je sličan studiji koju je početkom ovog mjeseca objavila EWEA i u kojoj je napisano da bi 20 MW vjetroagregati sa promjerom od 200 metara mogli biti rješenje za priobalno iskorištavanje energije vjetra, te da bi oni onda bili jeftiniji od današnjih vjetroagregata.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      lopatice      električna energija      vjetroelektrana      priobalna
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?